Нова технология ускорява стократно 3D печата

Технологията CLIP използва резервоар, пълен с течен полимер, и ултравиолетов излъчвател

Технологията CLIP използва резервоар, пълен с течен полимер, и ултравиолетов излъчвател

Иновативна разработка на компанията Carbon3D обещава ускорение на триизмерния печат от 25 до 100 пъти. Очаква се технологията да даде сериозен тласък на 3D печата, който в момента е доста бавен – производството на неголям предмет отнема минимум един час.

Инженерите на Carbon3D са разработили технология за фотополимеризация, наречена CLIP (Continuous Liquid Interface Production). Докато обикновените 3D принтери печатат предметите на слоеве, CLIP използва резервоар, пълен с течен полимер, и ултравиолетов излъчвател. В резервоара се спуска платформа и обектът се формира непосредствено от течността.

Втърдяването на полимера, респ. придаването на форма на обекта, се извършва под въздействие на инфрачервения излъчвател. Така, вместо да прилага последователен печат, Carbon3D „издърпва” предмета от течната смола, пестейки време – процесът отнема две минути.

За създаване на желаната форма на предмета под резервоара с течен материал е монтиран ултравиолетов излъчвател, който изпраща в определени моменти лъчи с необходимата форма. Тънък слой кислород (с дебелина 30 микрона) предпазва течния материал от прилепване към дъното.

Коментари по темата: „Нова технология ускорява стократно 3D печата”

добавете коментар...

  1. Борис

    Последно инфрачеревена ли е светлината или ултравиолетова?
    “ултравиолетово излъчване”??? а не е ли “лъчение”

  2. питащ

    Докато някои искат още и още някой пита ли се какво ще правим с изпринтения 3d боклук?

  3. Иван

    10х искам още такива чудесни новини 🙂

Коментар