Google тества лятящи турбини за вятърна енергия

Турбините изглеждат като дронове с по осем витла и летят по кръгови траектории на почти 450 метра височина

Турбините изглеждат като дронове с по осем витла и летят по кръгови траектории на почти 450 метра височина

Звеното за „тайни разработки” на Google вече има готовност да тества 25-метрова летяща вятърна турбина над северна Калифорния. Турбините, които изглеждат по-скоро като привързани дронове с по осем витла, летят по кръгови траектории на почти 450 метра височина във въздуха.

При тази височина витлата насочват достатъчно вятърна енергия в бордовите турбини, за да могат „хвърчилата” да изпращат 600kW долу на Земята, пише GreenTech.bg, позовавайки се на изявление от миналата седмица на д-р Астро Телър, мениджър в интернет компанията.

Google X разработва технология за летящи системи за генериране на вятърна енергия от около две години – след покупката на Makani Energy през 2013 г. Към днешна дата екипът е тествал само няколко малки, 8-9-метрови „хвърчила” и резултатите са обнадеждаващи.

Технологията си струва усилията и инвестициите, тъй като може да осигури по-високи добиви на електроенергия при по-ниска цена, категорични са експертите.

Летящите турбини са пореден проект за чиста енергия на Google, наред с инвестициите на компанията в слънчеви централи и други инициативи в областта на ВЕИ.

Коментар