Windows 10 SDK вече е достъпен за разработчиците

Приложенията за Windows 10 ще се изпълняват на различни типове устройства, благодарение на адаптивен интерфейс

Приложенията за Windows 10 ще се изпълняват на различни типове устройства, благодарение на адаптивен интерфейс

Microsoft пусна тази седмица предварителна версия на пакета от инструменти за разработчици Windows 10 SDK (Software Development Kit). С негова помощ софтуерните компании могат да създават приложения, които ползват всички предимства на API (приложен програмен интерфейс) и новата операционната система.

Така например, вече е налична възможност за създаване на универсални WinRT приложения, които се изпълняват на персонални компютри, таблети, смартфони и дори конзоли Xbox One. Тези приложения могат да се пишат на езици C#, VB, C++ или JavaScript, а разработчиците да ги правят универсални или да ги оптимизират само за смартфони или РС.

Едно от ключовите нововъведения в Windows 10 SDK е инструментът Adaptive UX, който опростява разработката на интерфейси за универсални приложения и е оптимизиран както за работа с клавиатура и мишка, така и за сензорни устройства като смартфони и таблети. Създаденият с Adaptive UX интерфейс може да адаптира към типа на екрана.

Същевременно, Microsoft пусна и набор от инструменти за разработка на драйвери с поддръжка на новите възможности на Windows 10. Пакетът Windows Driver Kit (WDK) е достъпен за сваляне от официалния сайт на Microsoft заедно с Windows 10 SDK. Самата операционна система се очаква да излезе през лятото на 2015 г., но точната дата все още не обявена от компанията.

Коментар