“Гугълфоните” излизат през лятото

В началото на лятото Sprint ще стане първият оператор, който ще разпространява телефони с операционна система Android от Google, съобщи Чикаго Трибюн.
Android е система с отворен код, обявена миналата година от алианса OHA (Open Handset Alliance), който е създаден и доминиран от Google. Именно поради този факт, телефоните с Andoid са наричани още гугълфони.
Sprint също е сред основателите на OHA, но неговите конкуренти на американския пазар – AT&T и Verizon не участват в алианса. Немският телекомуникационен гигант T-Mobile членува в OHA, но е ангажиран само с развитието на безжичните мрежи.
С производството на хендсетите, базирани на Android, ще се заемат HTC, LG, Motorola и Samsung, които също участват в алианса и вече имат собствени продукти със сензорен дисплей.
Междувременно Sprint и Google официално обявиха партньорство, по силата на което ще инвестират $14,5 милиарда за развитие на безжичната технология за данни WiMax.
Допълнително споразумение предвижда интеграция в телефоните, предлагани от Sprint, на цифрови карти, локални системи за търсене и други продукти на Google.

Коментар