LibreOffice ще излезе и в онлайн версия

LibreOffice ще стане първият уеб-базиран пакет, който използва формата ODF по подразбиране

LibreOffice Online ще стане първият уеб-базиран пакет, който използва формата ODF по подразбиране

В началото на 2016 г. офис пакетът с отворен код LibreOffice ще излезе и в онлайн вариант. Услугата LibreOffice Online ще позволи на потребителите да работят с документи директно в браузъра, съобщи разработчикът.

На практика, LibreOffice Online ще стане алтернатива на Google Docs и Microsoft Office Online, но за разлика от тях ще има отворен изходен код. Проектът се реализира в партньорство с IceWarp – разработчик на платформа за мигновени съобщения и Collabora – компания за техническа поддръжка на продукти с отворен код.

LibreOffice Online ще включва уеб версии на текстов редактор Writer, електронна таблица Calc и приложение за презентации Impress. Услугата ще поддържа работа с всички типове файлове за настолни приложения. Това ще бъде първият онлайн пакет, който използва формата ODF по подразбиране.

Уеб интерфейсът на LibreOffice Online ще се базира на технологии HTML5 и JavaScript, но не всички функции от офлайн версията ще бъдат налични онлайн. За хостинга на услугата ще отговаря The Document Foundation — организацията, която разработва LibreOffice.

Коментар