Windows 7 превзе две трети от MS компютрите

Въпреки че на хоризонта се задава Windows 10, вече остарялата операционна система Windows 7 става все по-популярна. През март „седмицата” е била инсталирана на близо две трети от всички Windows компютри в света, по данни от NetMarketShare – услуга, поддържана от анализаторската компания Net Applications.

Windows 7 е инсталирана на 58,04% от всички персонални компютри и на близо две трети от тези с Windows (източник: NetMarketShare)

Windows 7 е инсталирана на 58,04% от всички персонални компютри и на близо две трети от тези с Windows (източник: NetMarketShare)

Резултатът от 63,7% на Windows 7 през март (58,04% от всички ОС) е по-висок с 2,6%, спрямо същия месец на миналата година. Подемът е изненадващ, предвид традицията с появата на нова версия на Windows, делът на нейните предшественици да намалява.

След Windows 7 излязоха версии 8, 8.1 и дори предварително издание на Windows 10. Изненадващо обаче, Windows 7 привлича нови потребители още от октомври 2012 г., когато на пазара се появи Windows 8. През последните 29 месеца делът на „седмицата” е нараснал с 15%, т.е. почти с една трета, сочи статистиката.

При Windows 8/8.1 се наблюдава стагнация – за четири месеца делът на тези платформи се е увеличил със символичните 0,6%, достигайки 15,4% през март 2015 г., докато за същия период Windows 7 бележи ръст от 2,2%.

Като цяло, операционните системи Windows имат дял от 91,22%. Платформата Mac OS X е инсталирана на 7,28% от персоналните компютри, а делът на Linux възлиза на 1,5%, по данни от NetMarketShare.

Коментари по темата: „Windows 7 превзе две трети от MS компютрите”

добавете коментар...

  1. Ginev

    Aбсолютно ! Инсталирам Windows OC на 10-ина машини дневно и категорично мога да потвърдя статистиката по горе. Windows 8 е една голяма недомислица,подобно на Vista.

  2. Blah

    Съгласен съм с предишния коментар!

  3. Няма изненада

    И кое му е изненадващото на това? Нормално е да расте делът на 7-цата, като се има в предвид какво представлява 8-цата.
    За 10-ка е още рано понеже не излязла официално, така че не остава нищо друго освен 7-ца (при положение, че потребителя желае да продължи с Windows)

Коментар