3D принтер рециклира моментално

ProtoCycler може да екструдира нови пластмасови нишки от пелетите със скорост 1,5 до 3 метра в минута

ProtoCycler може да екструдира нови пластмасови нишки от пелетите със скорост 1,5 до 3 метра в минута

Пластмасовите консумативи, използвани в 3D принтерите, не са никак евтини, като в зависимост от това, което принтерът печата, материалът може да завърши жизнения си път във вид на скъпа камара отпадъци.

Трима студенти от Университета на Британска Колумбия – Денън Остерман, Алекс Кей и Дейвид Джойс – са измислили начин за намаляване на отпадъците, както и на разходите за 3D печат. Те са проектирали машина за моментално рециклиране на пластмаса – за 3D принтери за дома и малкия офис.

Уникалната характеристика на това устройство  е, че има вградена функция за мелене и отливане на пластмасовите отпадъци във вид на малки топчета. Машината, наречена ProtoCycler, работи с ABS и PLA пластмасови отпадъци, въпреки че всяка партида отпадъци за производство на ново „мастило” трябва да се прави от един и същ вид пластмаса.

ProtoCycler може да екструдира нови пластмасови нишки от пелетите със скорост 1,5 до 3 метра в минута. Това е по-бързо от традиционните екструдери. Към пълнителите пък могат да се добавят и различни оцветители, пише GreenTech.bg.

Освен това ProtoCycler използва по-малко енергия в сравнение с типичните машини от този вид, казват създателите на принтера, макар че не конкретизират за какво енергийно спестяване става дума и как е постигнато.

Все още има някои проблеми за решаване в новата машина. Така например, системата за рециклиране използва различни настройки за обработката на различни видове пластмасови отпадъци – в момента тя борави само с ABS и PLA пластмаси. Но младите проектанти работят и върху конфигурации за други видове пластмаси.

Така или иначе, тримата студенти вече са формирали компания, наречена ReDeTec, която ще разработва и продава машините. Те планират първите уреди за рециклиране и екструдиране да се появят на пазара до една година.

Коментар