Microsoft навършва днес 40 години

Бил Гейтс (долу вляво) и екипът на Microsoft през 70-те години на миналия век

Бил Гейтс (долу вляво) и екипът на Microsoft през 70-те години на миналия век

Софтуерният колос Microsoft навършва днес 40 години. На 4 април 1975 г. двама студенти и приятели от Харвард – Бил Гейтс и Пол Алън – основават компанията Micro-Soft. Името е предложено от Алън и идва от думите Microprocessor и Software.

През 1980 г. младата фирма влиза на пазара за операционни системи с Unix-подобна платформа Xenix. Пробивът обаче настъпва с друг продукт на компанията – дисковата операционна система MS-DOS за компютри с архитектура x86.

MS-DOS всъщност се базира изцяло на QDOS (Quick and Dirty Operating System), разработена от компанията Seattle Computer Products за процесори Intel 8086 и известна с търговското име 86-DOS. По-късно Microsoft придобива правата върху системата и я преименува в MS-DOS.

През 1985 г. Microsoft пуска операционната система Windows 1.0, която представлява графична надстройка за MS-DOS. Десет години по-късно излиза Windows 95 като резултат от обединението на MS-DOS и Windows. Следват версиите Windows 98 и Windows ME, в които MS-DOS продължава да служи за зареждане, а едва по-късните издания на Windows се лишават от нейните услуги.

В момента операционната система Windows работи на 91% от всички персонални компютри в света, по данни на Net Applications, и е само един от многото продукти, които носят огромни печалби на Microsoft. За корпорацията работят над 125 хиляди души, като за последното финансово тримесечие приходите на Microsoft възлизат на $26,47 млрд., а печалбата е $5,86 млрд.

Коментари по темата: „Microsoft навършва днес 40 години”

добавете коментар...

  1. ..

    Много добре знам каква е била модата, просто констатирам фактите. Мултимилионери/милиардени – въобще не ме интересува – продуктите им [винаги преди, но особено след 2012г] suck !!!

  2. Шимо

    Орангутан (oryngeli) от близкия зоопарк си ти! Та ти дори не можеш да пишеш!

  3. Боби

    Повечето са сега мултимилиардери и милионери, а явно не знаеш, че това е била модата на външния вид преди 40 г. 🙂

  4. ..

    povecheto prilichat na oryngeli ot blizkia zoopark

Коментар