Google е сред най-големите инвеститори в соларна енергия

Google зае 15-то място сред фирмите с най-голямо соларно портфолио. Интернет гигантът притежава общо четири соларни обекта с общ капацитет от 224,6MW, по данни на Wiki-Solar.

Първа в класацията е NRG Energy, която притежава най-голям слънчев капацитет към към края на 2014 г. MidAmerican Energy, собственост на милиардера Уорън Бъфет, е на второ място, съобщи GreenTech.bg.

Двете компании са инвестирали заедно в 350MW електроцентрала Agua Caliente, докато MidAmerican притежава и най-голямата действаща соларна система – 550-мегаватовата Topaz на First Solar.

Скоро MidAmerican ще добави и инсталацията Solar Star с капацитет 585MW, която е пред завършване. Сред 12-те соларни активи на NRG пък е SunPower с 250-мегаватовата California Valley.

Накратко, NRG с общо 729MW оперативен капацитет и MidWestern с общо 728,8MW доминират в списъка на производители на електроенергия и собственици на соларни електроцентрали. Те изпреварват GE с нейните 503,8MW, хонконгската United Photovoltaics с нейните 502,1MW и Enerparc от Германия, която има 443,8MW.

Wiki-Solar класира над 600 различни компании, които притежават действащи проекти. Около 300 фирми за инженеринг, доставка и строителство са участвали като изпълнители в изграждането на тези централи.

Коментар