Google сведе до 0,15% риска от опасни Android приложения

Мобилната платформа Android е основна цел на хакери и престъпници, предвид факта, че е най-популярната в света. По данни на F-Secure, около 99% от зловредния софтуер е насочен именно към потребителите на Android.

В последните години обаче Google постигна сериозни успехи в намаляване на дела на нежелания софтуер на потребителските устройства. Нов доклад на компанията, озаглавен Android’s Security State of the Union 2014, сочи, че броят на инсталираните потенциално опасни приложения за Android е намалял почти двойно за една година.

Авторите на доклада очакват през настоящата година зловредните програми за Adroid да намалеят още повече. По информация от Google, всеки ден чрез онлайн магазина Google Play се извършват около 200 милиона сканирания на Android устройства.

По този начин компанията защитава от заплахи около 1 милиард устройства под управление на Android. Статистиката сочи, че делът на заразените Android устройства възлиза на 1%, като само 0,15% са били подложени на риск при използване на Google Play.

Тези данни категорично показват, че основен източник на заплахи за сигурността на Android потребителите са страничните магазини за приложения. Затова най-добрата мярка за защита е потребителите да свалят приложения само от официалния канал Google Play.

Коментар