Китай ще строи слънчева електростанция в космоса

Китай планира да построи слънчева електростанция в космоса, предаде агенция Синхуа. Учените са разработили проект на гигантско съоръжение, което ще се издигне на височина 36 000 км от повърхността на Земята и ще има площ 6 кв. км.

Това ще бъде най-голямата изкуствена конструкция, създадена от хората, в космическото пространство. Станцията ще представлява всъщност космически кораб, който се върти на геостационарна орбита и е оборудван с огромни слънчеви батерии. Събраната електроенергия ще се изпраща на Земята с помощта на лазер или микровълново излъчване.

Потенциално предимство на подобна соларна конструкция е нейната висока ефективност. Слънчевите батерии, разположени в космоса, могат да генерират десет пъти повече енергия отколкото батериите на повърхността на Земята. Ако проектът е успешен, това ще бъде сериозен пробив в енергетиката.

Според мнозина учени обаче, пред проекта стоят сериозни препятствия. Главното от тях е цената за извеждане на станцията в орбита. Конструкцията тежи около 10 000 тона, докато малка част от съвременните ракети могат да изведат в орбита товар с тегло над 100 тона.

Китай планира да построи огромната слънчева електростанция към 2020 г. Цената на проекта е около 1 трилион долара, според публикации в местната преса.

Коментари по темата: „Китай ще строи слънчева електростанция в космоса”

добавете коментар...

 1. Скептик

  Ако ще се пренася произведеното електричество чрез лъч през атмосферата, проектът едва ли ще бъде особено полезен. На практика просто ще добавят още едно звено в процеса на светлинен поток по остта Слънце-Атмосфера-Земя. Единтвеният плюс е, че светлината ще бъде концентрирана в един сноп, а не във вълнов пакет (както е иначе)…

 2. Бай Ху

  До Шумналия – твоето ограничено мислене са глупости. Хубаво че не са всички хора са като теб в противен случай щяхме наистина да си живеем по пещерите в каменната епоха.

  Хората вече изпращат сонди кацат на комети и скоро и на астероиди. Ще правят добив на ценни суровини в самият космос – астероидни мини. Космически фабрики за добив и преработка необходимо за мега строежи в космоса. Космически градове дори.

  Много ясно, че има не малко неща, които да се случат преди това. Като не означава, че не е възможно – напротив всичко е възможно.

 3. Шумналия

  Поставили задача на учените си да мислят и разработват в което няма нищо лошо. Иначе е ясно, че подобен проект е пълна фантастика.
  Китай въпреки, че ударно строи АЕЦ, все още над 80% от енергията си добива от ТЕЦ работещи с въглища. Няма как от каменния век да скочат в бъдещето.
  Ако следващите 5-10 години се случи качествен скок в произвежданите акумулаторни батерии, то ВЕИ (слънчеви панели, ветро-генератори…) ще могат да съхраняват добре генерираната енергия (докато има вятър, слънце…) и захранването към птребителите ще е равномерно през цялото денонощие (за подобна цел могат да се позлват и батериите на бъдещите електрически коли).
  На фона на всичко това да се коментира, че след 5-10 години ще се извежда някакъв огромен 10000 тонен комплекс на геостационарна орбита, цената на генерирания ток от който ще е фантастична… това са пълни глупости.

 4. Anonymous

  За 2014 година:
  САЩ: 17,416,253 милиона
  Китай: 10,355,350 милиона
  Но нека не забравяме, че Китай се стреми за държи умишлено ръста си ПОД 7% на година, докато САЩ се опитва да държи ръста си положителен…
  Иначе за проекта с 2 думи – неизпълним е. Поне на този етап.

 5. Венци

  До 1 – прочети малко преди да говориш – икономиката на Китай е 2-ра в света като се доближава почти до тази на щатите.

 6. Petrov

  Само един метеороид да чукне тази станция и вложените пари изчезват.

 7. 1

  Китай не е първа икономическа сила. Икономиката на САЩ е 7 пъти по-голяма от тази на Китай.

 8. Rado

  Много им пука на китайците колко пари ще струва ! Все пак са първа икономическа сила, без никакви заеми както са тъпите американци и ******** сме и тук в България !

 9. !

  Дрънканица е това…с транспортни разходи 10-20 хил. долара на кг. до ниска околоземна орбита не ми е ясно как ще се изплати всеки един панел. Дори и да паднат до фантастичните 400-500 $/кг. пак не виждам как ще стане и определено няма да е безплатно.

 10. Мяу

  Сериозен проект, който със сигурност ще отнеме доста време.

Коментар