Телерик показа за първи път у нас NativeScript

С NativeScript разработчиците могат да създадат само едно приложение, което да работи еднакво добре на всяка мобилна платформа

С NativeScript разработчиците могат да създадат само едно приложение, което да работи еднакво добре на всяка мобилна платформа

Софтуерната компания Телерик показа за първи път у нас платформата NativeScript, която е предназначена за разработка на „native” приложения с JavaScript за основните мобилни операционни системи – iOS и Android. На технологичната конференция MobCon през уикенда компанията съобщи, че подготвя и версия на платформата за Windows.

NativeScript e платформа с отворен код, създадена да улесни програмистите, работещи с уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript, като изисква минимално време за разучаване. Софтуерът е достъпен безплатно под лиценз Apache v2 на NativeScript.org.

Платформата позволява на разработчиците да пишат JavaScript, който може директно да достъпва „native” API-та (приложно-програмни интерфейси). Така приложенията с NativeScript имат „native” производителност и пълен достъп до API-та, идентичен на приложенията, създадени с „native” езиците на съответните платформи, поясниха от Телерик, която вече е част от американската Progress Software.

С NativeScript разработчиците могат да създадат само едно приложение, което да работи еднакво добре на всяка платформа, като по този начин спестяват значително време от разработка. Също така не е необходимо да учат Objective C, Java и C# или да имат предишен опит с „native” платформа, тъй като могат да използват уменията си за работа с JavaScript.

Решението използва иновативен метод за 100% показване на основните „native” API-та на устройството, включително и незабавна поддръжка на API-тата на най-новите версии на iOS и Android.

„След като преди две години забелязахме недоразвита ниша в мобилния сегмент, заедно с общността от JavaScript разработчици започнахме да изграждаме платформа, която значително да подобри процеса на разработка на „native” приложения, и днес сме много горди с постигнатото”, коментира Арон Махимайнатан, старши вицепрезидент „DevTools и Telerik Platform” в Progress.

Поддръжката на NativeScript е включена в Telerik AppBuilder – част от платформата за разработка на мобилни приложения от край до край Telerik Platform. Това е второто решение с отворен код, което Телерик пуска на пазара. Миналата година компанията отвори кода на най-голямата библиотека от инструменти за потребителски интерфейс (UI) и функционалности за JavaScript – Kendo UI Core.

Telerik и Progress, която придоби българската софтуерна компания през декември 2014 г., виждат NativeScript като допълнение на решенията за междуплатформена разработка на мобилни, уеб и хибридни приложения като Apache Cordova и PhoneGap.

През юни 2014 г. предварителна версия на NativeScript беше достъпна за подбрана група от ранни ползватели. Оттогава решението еволюира в цялостна платформа, която вече е в бета версия и е достъпна за всички.

Коментари по темата: „Телерик показа за първи път у нас NativeScript”

добавете коментар...

  1. Емко

    Ех, големи мераци за инжекции…

Коментар