Sharp е на ръба, ще търси помощ от правителството

На фона на нарастващата конкуренция, Sharp търпи многомилионни загуби години наред

На фона на нарастващата конкуренция, Sharp търпи многомилионни загуби години наред

Японският производител на електроника Sharp може да продаде част от своите активи и да потърси помощ от правителството. Компанията е принудена да предприеме подобни драстични мерки, за да излезе от дълбоката криза, пишат японските медии.

Представители на Sharp водят преговори с инвестиционния фонд Innovation Network Corporation of Japan (притежаван частично от държавата) за продажба на своя бизнес с течнокристални дисплеи. Сделката на стойност 100 милиарда йени, или около 830 милиона долара, може да бъде финализирана към края на март 2016 г.

Предвижда се създаване на смесено предприятие, в което инвестиционният фонд ще получи дял от 40%. Innovation Network Corporation of Japan се управлява от японското министерство на икономиката, индустрията и търговията. През 2012 г. същият фонд инвестира в създаване на джойнт-венчъра за LCD панели Japan Display с участието на Sony, Toshiba и Hitachi.

Специален комитет в Sharp работи по условията на сделката и извеждане на компанията от кризата. Пълномащабен антикризисен план ще бъде представен през май. В средата на март Sharp обяви, че ще съкрати 6000 служители, или 12% от цялата си работна сила.

На фона на нарастващата конкуренция от страна на други японски компании, както и от южнокорейски и китайски производители, Sharp търпи многомилионни загуби години наред. От 2010 г. насам акциите на компанията поевтиняха с 80%.

През 2012 г. японски банки оказаха съществена помощ на компанията, като й отпуснаха кредити на обща стойност 3 млрд. долара. В момента кредиторите, сред които Mizuho Bank и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, изискват от Sharp радикално да преразгледа стратегията си, да продаде всички губещи бизнеси и максимално да съкрати разходите.

Коментар