Google обещава безплатен роуминг

Google планира да пусне собствена мобилна услуга, в рамките на която ще предложи напълно безплатен международен роуминг за всички абонати. За целта интернет компанията води преговори с няколко телеком оператора, предаде CNET.

Партньор на Google в амбициозния проект може да стане хонконгската компания Hutchison Whampoa. Тя притежава няколко бранда за мобилни услуги в Дания, Италия, Австралия, Австрия, Хонконг, Индонезия, Ирландия, Швеция, Великобритания, Макао, Виетнам и Шри-Ланка.

Твърди се също така, че в близко бъдеще Hutchison Whampoa може да купи популярния във Великобритания оператор О2, който е собственост на Telefonica.

Идеята на Google е да стане виртуален оператор на мобилни услуги. Това означава компанията да ползва инфраструктурата на друг доставчик, но да предлага услуги със собствен бранд и със свои тарифи. Подобна схема е реализирана в много страни по света.

Услугата на Google ще използва както мобилни мрежи, така и интернет чрез Wi-Fi точки за достъп. Предполага се, че услугата ще превключва автоматично между каналите за връзка в полза на най-изгодната тарифа.

Google е стимулиран да се включи в подобен проект, тъй като в момента европейските оператори предлагат роуминг на силно завишени цени, което поражда недоволство от страна на абонатите и регулаторите. Европейската комисия иска да отпаднат таксите за роуминг от декември тази година, но операторите се опитват да пренесат крайния срок за 2018 г.

При тези обстоятелства Google може успешно да реализира своя проект на територията на Европа. Засега няма яснота кога точно компанията ще стартира новите си услуги.

Коментари по темата: „Google обещава безплатен роуминг”

добавете коментар...

  1. Бай Хуяк

    То се е видяло, че всички правят пари от безплатните неща като лични информация и данни на хората.

  2. :-)

    ” Европейската комисия изисква намаляване на цената на роуминга от декември тази година, но операторите се опитват да пренесат крайния срок за 2018 г.”

    “Стига уееее!” Европейската комисия изисква махането а не намаляването на роуминга в ЕС. Като преписвате поне разсъждавайте малко!

Коментар