1400 младежи намериха работа или стаж в рамките на „Алианс за младежта”

„Алианс за младежта” е първото паневропейско бизнес движение, което се ангажира да подобри възможностите за младите хора в предизвикателния пазар на труда

„Алианс за младежта” е първото паневропейско бизнес движение, което се ангажира да подобри възможностите за младите хора в предизвикателния пазар на труда

Над 1400 млади хора са се възползвали от възможностите за работа или стаж в рамките на инициативата „Алианс за младежта” за последните 6 месеца. Това бе обявено на медиа брифинг с участието на младия депутат в Европейския парламент Ева Паунова, Заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, заместник-кмета по „Финанси и стопанска дейност” на Столична община, старши експерт в Главна дирекция „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта Мария Димитрова, изпълнителния директор на Нестле България Хуан Карлос Пералехо, представители на компаниите, членове на Алианса в България и едни от първите младежи, намерили своята реализация в рамките на инициативата.

„Като социално-отговорна компания и предпочитан работодател Нестле България е отдадена на младите хора и ние силно вярваме в техния потенциал. Като представители на един от най-големите стратегически инвеститори в страната за нас е важно да помагаме на българските младежи като им дадем шанс за развитие и реализация в собствената им държава и като ги подготвим за успешно навлизане в кариерата. Щастливи сме, че все повече наши партньори се присъединяват към „Алианс за младежта” и че съвместните ни усилия вече дават своите добри резултати. Вярваме, че това е само началото и все повече млади хора ще имат възможност да се възползват от нашите инициативи”, коментира Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на Нестле България.

„Инициативата „Алианс за младежта” е не просто важна, тя е нужна, защото само така можем да помогнем на младите хора да намерят своя път в професията и в живота, а да не попаднат в групата на младите хора, които не учат, не работят и не се опитват да се приспособят към пазара на труда. За мен е важно и че тази програма на практика произвежда професионалисти. Икономиката има нужда от тях, за да се развива. Те са ключови за бъдещето на бизнеса, но и на обществото. Като евродепутат, аз лично полагам усилия, с нещата, които правя, да насочвам вниманието към важността на темата образование и връзката му с бизнеса. Убедена съм, че тази тема е залогът за нашето бъдеще и всяка инвестиция за по-добро образование както от обществото, така и от социално отговорни компании в България, ще се връща многократно”, добави младият български представител в Европейския парламент Ева Паунова.

„Алианс за младежта” е първото паневропейско бизнес движение, което се ангажира да подобри възможностите за младите хора в предизвикателния пазар на труда. В края на септември 2014 г. Нестле България се обедини с още 30 компании-партньори, с цел насърчаване и подпомагане на младежката заетост в страната. За по-малко от 6 месеца Нестле България и членовете на „Алианс за младежта” в България са организирали 80 различни събития и обучения с участието на над 30 000 български младежи и планират да засилят дейностите си в подкрепа на младите през годината.

За да спомогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Нестле пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за млади хора на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. До момента 11 832 младежи в Европа са започнали работа или стаж в рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора”. В България компанията се ангажира да предостави възможности за работа и стаж на 330 млади хора за същия период. До момента 194 младежи са намерили своето място в компанията и са вече част от Нестле България.

За стартирането на втория етап на инициативата, а именно „Алианс за младежта” Нестле обедини усилията си с още 200 компании, като поетите ангажименти от страна на партньорите ще доведат до създаването на над 100 000 нови възможности за младите хора в Европа. България е една от държавите, които взимат активно участие в тази инициатива. Нестле България и партньорите на компанията в страната се ангажираха да разработят редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж, като по този начин им помогнат да се реализират на пазара на труда. В допълнение компаниите насърчават своите служители да съветват младежите как да се подготвят за работа, предлагайки практически насоки за изготвяне на автобиографии и съвети какво е важно при явяване на интервю за работа.