Смартфони и биосензори поставят диагнози

Евтина биосензорна технология, използвана в комбинация със смартфон, позволява отдалечено диагностициране на заболявания във всяка точка на света (източник: Florida Atlantic University)

Евтина биосензорна технология, използвана в комбинация със смартфон, позволява отдалечено диагностициране на заболявания във всяка точка на света (източник: Florida Atlantic University)

Изследователи от Атлантическия университет във Флорида (FAU) са създали евтина и проста биосензорна платформа, която е в състояние да открива наличието на различни видове вредни бактерии и вируси в капка кръв. Използвана в комбинация със смартфон, системата предлага възможност за диагностициране на заболявания в отдалечени места от всяка точка на света.

Начинът, по който работи системата, е много сходен със стандартния PH тест. Пациентите поставят капка кръв от пръста си – чрез леко убождане – или малко слюнка върху малък пластмасов филм. Върху него има целулозна тъкан. Ако конкретният тип вирус (напр. HIV) или бактерия ( E-coli, Staphylococcus aureas и др.) – за който е проектирано фолиото – е наличен, пластината се оцветява в синьо.

Пациентите могат да заснемат фолиото с камерата на смартфона и да изпратят данните до медицински специалист за анализ, независимо в коя част на света се намират. Без съмнение, технологията ще бъде полезна за мнозина в развитите страни, но тя може да се окаже животоспасяваща за хората от развиващите се страни, които не разполагат с лесен достъп до медицински центрове и лабораторно оборудване.

Тъй като технологията е евтина за изработване, а фолиото лесно може да бъде унищожено след употреба чрез изгаряне, в дългосрочен план системата може да има огромно влияние върху диагностицирането и контрола на заразните болести в световен мащаб.

Изследователите се надяват биосензорната платформа да стане част от обичайния режим на здравно наблюдение на хората. Тя ще може да се използва така, както ежедневно хората следят дейността си с фитнес тракери. Лесното производство пък означава, че технологията би могла да е много достъпна и да намери приложение в области като разработка на лекарства, безопасност на храните, мониторинг на околната среда и ветеринарна медицина.

Коментар