Подценяват структурните кабелни системи

Структурните кабелни системи все още са най-подценяваният елемент от цялостното ИТ решение. По данни на Gartner, в тях се инвестират едва 7% от общия бюджет за информационни и комуникационни технологии във фирмите, въпреки че те са с най-дълъг живот – 10 години.
За сравнение в персонални компютри се инвестират 34% от бюджета на компаниите, при срок на употреба – 5 години, а за софтуер и приложения тези параметри са 52% и срок от две до пет години.
Тези данни бяха изнесени от Александър Петров, управляващ директор на „Р и М България“, в лекция в рамките на конференцията „Smart Facilities – Интелигентно управление на сгради и съоръжения“.
Ниският дял на инвестициите в структурни кабелни системи води до редица проблеми за бизнеса. По данни на Gartner, 50% от мрежовите проблеми възникват именно на ниво окабеляване.
Стремежът на компаниите да спестят от инвестиции в качествени структурни кабелни системи често излиза по-скъп, поради загуби на информация, некачествено обслужване на клиентите и проблеми с комуникацията.
Тези тенденции най-вероятно ще се задълбочават, тъй като модерните комуникационни и информационни бизнес приложения (IP PBX, ERP, CRM, решения за виртуализация) стават все по-чувствителни към качеството на информационната инфраструктура и подценяването на инвестициите в окабеляване могат да се отразят пагубно за бизнеса на една компания.

Коментар