Португалия тества дронове за интернет

SkyOrbiter лети на височина до 22 км и има размах на крилата до 75 м (снимка: Quarkson)

SkyOrbiter лети на височина до 22 км и има размах на крилата до 75 м (снимка: Quarkson)

Португалска компания съобщи за успешни тестове на дронове за интернет. Безпилотните летателни апарати SkyOrbiter, разработени от Quarkson, трябва да обезпечат интернет в слабонаселени, отдалечени и труднодостъпни райони.

Специално оборудване, монтирано на SkyOrbiter, формира безжични канали за предаване на данни. Дроновете могат да останат във въздуха в продължение на много месеци и дори години, като се захранват от слънчева енергия.

Quarkson планира да разработи няколко модела SkyOrbiter с размах на крилата от 25 до 75 метра. По-младшите  модели ще летят на височина до 3500 метра, а старшите ще достигат 22 000 метра.

Изпитанията са проведени с умален по размери дрон с размах на крилата 5 метра, летящ на височина до 100 метра. На борда е било монтирано Wi-Fi оборудване, сигналите от което са улавяни от наземна антена.

Коментари по темата: „Португалия тества дронове за интернет”

добавете коментар...

  1. аз

    @Adin
    Гений, прочети как работят слънчевите батерии – Остатъчната електроенергия се съхранява в батерии, а самите батерии доставят електричество на двигателя, когато на устройството не достига енергията, създадена от слънчевите панели – при облачно време или през нощта.

  2. Adin

    През нощта на тъмно едва ли ще летят?

Коментар