Клауд сървъри навлизат като радиатори в домовете

Сървърите на Nerdalize изглеждат елегантно и могат да се монтират на стената във всеки дом

Сървърите на Nerdalize изглеждат елегантно и могат да се монтират на стената във всеки дом

Холандска фирма предлага сървъри с висока производителност, които служат и като домашни радиатори – топлината, която те генерират от изчислителната си работа, се използва за отопление на жилища.

Конвенционалният подход за охлаждане на сървърите и предпазване на центровете за данни от прегряване е да се използват големи промишлени охладителни системи, които отнемат топлината от помещенията със сървърите чрез обдухването им със студен въздух. Топлината, която генерират тези машини, отива буквално на вятъра, пише GreenTech.bg.

Някои находчиви предприемачи обаче впрягат тази топлина за полезна работа. Топлината може да бъде използвана за загряване на сгради, осигурявайки комфорта на тези, които живеят вътре. Така поне смятат в новостартиралата холандска фирма Nerdalize.

Инженерите на компанията имат уникален подход към проблема с отпадъчната топлина на сървърите. Тяхната идея не е просто да се използва топлината директно за отопление на домовете. В Nerdalize искат да поставят отделни сървъри в различните домове, където машините могат да предоставят безплатно своята топлина на обитателите.

Сървърите на Nerdalize не приличат на обикновени компютърни. Те са проектирани във вид на комбинация от сървър и радиатор в едно. Изглеждат елегантно и могат да се монтират на стената във всеки дом.

„е-Радиаторите” не просто отопляват домовете, в които са инсталирани; те осигуряват и по-ниски изчислителни разходи в разпределения облак, тъй като се заобикалят традиционните разходи за централизиран център за данни.

Nerdalize твърди, че когато се използват нейните сървъри, работата на изчислителната техника е на цена с до 55% по-ниска в сравнение с други облачни решения. Компанията рекламира услугата си като много устойчива, защото отпадъчната топлина не се губи, а се използва такава, каквато е, на място.

„Отоплителното тяло на Nerdalize съдържа сървър с висока производителност под формата на радиатор и позволява той да бъде монтиран в дома безопасно и сигурно. Тъй като Nerdalize покрива разходите за електроенергия, топлината, генерирана от изчислителната дейност, отоплява дома напълно безплатно”, казват от компанията.

Първите няколко сървъри на Nerdalize вече са инсталирани експериментално в определени домове в Холандия чрез партньорство с Eneco, един от най-големите доставчици на енергия в страната. Машините ще се наблюдават и тестват до края на годината.

Коментари по темата: „Клауд сървъри навлизат като радиатори в домовете”

добавете коментар...

  1. ало

    А лятото какво ще правим, може би това е удачно за по северните страни.Аз лично бих опитал в къщи.

  2. Хихи

    Това ще е много “security”. Допълнителен бонус ще е като се строши нещо, подръжката да идва по всяко време на денонощието.

  3. Ramiress

    Чудно ми е само дали собствениците на експерименталните апартаменти лятото ще си затварят “кранчето” на безплатното парно?!

Коментар