Кухненски плот съветва за правилно хранене

Умният плот Countertop изучава навиците на своя стопанин и дава все все по-прецизни и по-лесно приложими съвети за здравословно хранене

Умният плот Countertop изучава навиците на своя стопанин и дава все все по-прецизни и по-лесно приложими съвети за здравословно хранене

„Умен” кухненски плот може да ни помогне да се храним здравословно. Разработката е дело на компанията Orange Chef, която предлага плота в комплект с приложение за iPhone/iPad.

Идеята е да получаваме съвети и идеи за приготвяне на здравословна домашна храна чрез съвети и идеи. Плотът препоръчва как да сготвим храната си, натрупва база от рецепти и се адаптира според личните предпочитания и вкусове на стопанина, пише GreenTech.bg.

От момента, в който се появи в дома, умният плот изучава нравите на своя собственик – какво обича и какво не обича, какви храни предпочита, какви съставки използва най-често, какви продукти е добре да са винаги под ръка, какви алергии има човекът.

Наречен Countertop, плотът той използва безжична NFC технология, за да си общува с другите електроуреди в кухнята и да обменя информация за храната. В процеса на самообучение плотът става все по-умен. Така неговите препоръки за готвене стават все по-прецизни и по-лесно приложими.

Първите потребители на изобретението са на мнение, че плотът далеч не е идеалният кухненски помощник и има още много път да „извърви”, но все пак стъпката е в правилна посока.

Една от слабостите му е, че (засега) няма как да знае какви продукти са налични в кухнята, за да може да предложи рецепта, която да е изпълнима. Друг недостатък е, че не предлага начини за намаляване на хранителните отпадъци.

Трета и може би най-съществена слабост на разработката е самият факт, че представлява „умна технология”. Много хора разглеждат процеса на храненето си като време, в което се откъсват от високотехнологичния живот, който водят през по-голямата част от ежедневието си.

По време на обяд или вечеря тези хора не искат да бъдат свързани с мрежата, да „цъкат” разни „смарт” устройства – някои дори не искат и да слушат музика. Ако обаче поне първите две неудобства се преодолеят, тогава умният плот все пак може да се окаже добър помощник в кухните на мнозина.

Коментар