В Австралия следят с NFC училищните автобуси

NFT технология се грижи за безопасността на учениците в Австралия
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийските ученици, които пътуват с училищен автобус, вече ще трябва да се регистрират при качване и слизане чрез NFT система. Мотивите за въвеждане на технологията бяха аргументирани от образователни власти така: безопасността и благосъстоянието на учениците са начело на политиките и процедурите на всички училища в днешната предизвикателна среда.

Новите онлайн системи проследяват движението на автобусите при събиране и извозване на учениците, „работейки за осигуряване на спокойствие както на родителите, така и на учителите в днешната „хибридна” образователна система”, отбелязва Securitybrief. Първите внедрявания вече обхващат автобуси за 200 училища с общо 1000 превозни средства.

„Използвайки най-новата технология за управление на движението на децата в и извън автобусите по време на ежедневни пътувания от и до училището, както и при училищни екскурзии, безопасността се гарантира чрез видимост”, казва Крейг Макинтайър, главният изпълнителен директор на RollCall – фирмата-внедрител на технологията.

Системата започва с планиране на маршрутите на училищния автобус в дигитален формат. Автобусните спирки се създават с помощта на проверени реални адреси; след това, чрез „плъзгане и пускане” на спирките по маршрутите се формират големи транспортни мрежи, обслужващи училищата.

Учениците използват NFC технология – или жетони, или смарт-карти – които докосват на регистриращо устройство в предната част на автобуса. Устройството разполага с дисплей, показващ на водача местата, където трябва да спре, кой трябва да се качи или слезе от автобуса и в колко часа трябва да е на всяка от тези спирки.

След сканирането чрез NFC на ученика автоматично се изпращат данни до родителите и училищния персонал, така че те имат пълна видимост по време на цялото транспортно пътуване. Училищният персонал може по всяко време да види точно кои ученици са на път за училище.

Като ценен аспект на технологията се посочва още подобряването на ефективността, намаляването на броя на ръчните процеси и редуцирането на разходите за поддръжка.

Коментар