Откриват институт по компютърни науки и AI с бюджет 170 млн. лв.

България може да се превърне в световна дестинация за изследвания и иновации
(снимка: CC0 Public Domain)

Следващата седмица в София ще бъде открит новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Събитието е насрочено за понеделник, 11 април, в зала 3 на НДК.

Каузата на INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) е да наложи България като световна дестинация за изследвания и иновации, като се превърне в притегателна точка за топ таланти, и да създаде предпоставки за развитие на икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост.

Според официалния анонс, създаването на INSAIT е „безпрецедентно събитие и бележи повратен момент в историята на науката и иновациите не само в страната ни, но и в региона”.

INSAIT е резултат от партньорство с два от водещите университети в света: швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от 10 години.

Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел. Повече подробности се очаква да бъдат обявени на откриването в НДК от 11.00 ч.

Коментар