Microsoft разработва конкурент на Linux

Облачните услуги са арена, на която Microsoft иска да даде отпор на Linux

Облачните услуги са арена, на която Microsoft иска да даде решителен отпор на Linux

Microsoft възнамерява да измести Linux в инфраструктурата на облачните услуги, предлагани от интернет гиганти като Google и Twitter.

Компанията работи по проекта Nano Server – версия на Windows с поддръжка на особен вид контейнери, които предлагат допълнително ниво на сигурност, съобщи Wired.com.

Едни от основните предимства на Linux системите са тяхната отвореност, скорост и поддръжката на контейнери, които опростяват управлението на приложенията на голям брой компютри. Все повече интернет компании следват примера на Google и Twitter и започват да използват контейнери.

Тази технология дава възможност на разработчиците автоматично да разгръщат и управляват приложения във виртуализирана среда. Контейнерите могат да опаковат приложението заедно с цялото му обкръжение.

Новата операционна система Windows Server Nano е специално предназначена за пускане на контейнери на голям брой компютри. Тя се явява орязана, компактна версия на Windows Server и ще конкурира Linux в управлението на онлайн услуги.

Анонсът на новата платформа потвърждава промяната в стратегическия курс на Microsoft. Ако по-рано компанията се опитваше да приобщи бизнеса към своите собствени стандарти, сега софтуерният гигант се настройва към промените в средата.

Коментари по темата: „Microsoft разработва конкурент на Linux”

добавете коментар...

  1. Gorolom

    Знам че Винд-а може да е по-добър в някакво отношение, но не го искам. Защото не искам да ускорявам настъпването на оня ден в който всички ще работим за Корпорацията и ще бъдем роби на Корпорацията или ще мрем от гладна/жадна/студена смърт.
    Света натам върви, но Аз искам да го забавя.
    Не ползвам Виндовс нито вкъщи нито на работа. Игри не играя.

  2. Mozo

    Естествено. Само с два месеца работа по Left 4 Dead за Linux, екипът им изкара по-добри резултати от версията за Windows, при положение че оная е разработвана 4 години. Няма какво да се говори просто. Ако започнат да пускат игри за Linux, бозата ще умре.

  3. Anonymous

    При сърварите с определено приложение Линукс е ненадминат. Както по стабилност, така и по производителност. При десктопите, като изключим гейминга, пак Линукс е ненадминат. Особено новите десктоп дистрибуции са трепач. За игри обаче, Уиндоса си е ненадминат. Не задруго, ами ВСИЧКИ игри имат версия за него. Иначе по производителност не са върха. За сигурност няма да споменавам. Вградения файъруол примерно в Убунту десктоп е доста сериозен и обикновен потребител няма нужда да мисли за него. Единствените антивируси за Линукс за за за файл сървъри, работещи с Уиндос клиенти. Знам за Уиндос сървър, който не е рестартиран от 7,5 години.

  4. Mozo

    То щото Windows е много готин, затова над 70% всичко е на Linux 😉

  5. Сиол

    Windows Server с SQL Server на него, не рестартиран от 3 години. Рестарта преди 3 години беше за изгорял вентилатор на процесора.

  6. :-)

    Иван, можеш ли да ми покажеш един Windows сървър с uptime по-голям от две години? Щото аз имам линукси дето са инсталирани преди 5 години и до сега не са виждали и ребуут …пък си работят. Всъщност не можеш, защото за най-малкият ъпдейт на нещо по-критично и се налага ребуут. При Линукс дори и смяната на ядро-то може да се направи без ребуут (ако имаш познания). Не се заяждам, ама толкова силно да защитаваш Майкрософт по темите някак си не е логично. И ние сървъри “клатим” и си “играем” с различни ОС. Колкото до виртуализацията …дори и вграденият kvm в линукс-а е по-читав от hyper-v. Да не говорим колко малоумен е teaming-a на мрежовите интерфейси при майкрософт.

  7. Иван

    За палячовците тук, плюещи по Windows и Microsoft:

    Работата ми е свързана с това, да работя с почти всички ОС ежедневно – от Solaris до Windows и мога да Ви уверя, че най-читава и с най-малко проблеми са точно на Windows сървърните ОС! Единственно степента на виртуализация не е на ниво, но само сравнена с ESX сърварите. Който е компетентен, знае за какво говоря, а който не – да си трае и да чете по-малко глупости по нета!

  8. дедмин

    Доста глупости сте писали! Един с студент? Зад Линукс стоят много повече усилия и хора – много наивно и пионерски си мислите, че Линус сам самичък движи всичко! Микросфт нямат нищо читаво? Само злобари ги дрънакт тия – стотици милиони, десетилетия ползват техни продукти – що така! Вие също ги ползвате по един или друг начин! Нищо не е черно и бяло – сляпата злоба ги прави такива! Но това няма значение – все пак ако наистина сте програмисти, съдавате нещо щяхте да сте доста по-обективни и безпристрастни!

  9. Паисий

    Браво ма Майкрософт, след десет години могат и да направят система която да е конкурент на нещо написано от един студент за собствено удовлетворение и кеф!

  10. Adin

    До дедмин, ами точно това се случва от Microsoft освен злоба не раждат нищо добро.
    Най-добре да направят аборт.

  11. дедмин

    Успех – нека има конкуренция! Злобните подмятания не раждат нищо, освен злоба!

  12. Hahaha

    Good luck, както се казва!

  13. Anonymous

    Големият проблем на Windows е Microsoft. Каквато и система да родят, от главния си недостатък не могат да се отърсят.

Коментар