Близу ще блокира сайтове с престъпления срещу деца

Проектът „Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет” е част от усилията на ЕС да осигури безопасна среда за децата в интернет

Проектът „Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет” е част от усилията на ЕС да осигури безопасна среда за децата в глобалната мрежа

Кабелният оператор Близу ще се включи в проекта на ГДБОП – „Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет”, насочен към по-ефективното противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца онлайн.

Компанията съобщи, че ще блокира достъпа до сайтове, съдържащи детска секс-експлоатация. Това ще става чрез специален филтър, ползващ „черен списък” с уебсайтове, изготвян от Интерпол и актуализиран на седмична база.

Всеки опит за достъп до блокирано съдържание ще се пренасочва към двуезична информация, уведомяваща, че това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

„Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет” е част от усилията на Европейския съюз да осигури безопасна среда за децата в интернет. България е седмата държава в ЕС, която се присъединява към инициативата. Проектът е разработен от ГДБОП по програма „Превенция и борба с престъпността” на Европейската комисия.

„Киберпрестъпленията са едни от най-бързо развиващите се престъпления в модерното общество поради нестандартните методи за извършване, а анонимността в уеб пространството улеснява експлоатацията и злоупотребата с децата”, коментираха от ГДБОП.

Добрите европейски практики трябва да бъдат прилагани и тук, в България, заяви Харалд Рош, изпълнителен директор на Близу. „Вярваме, че мерките, които предприемаме, ще са ефективни и ще помогнат за превенцията на такъв род престъпления”, добави той.

Коментар