Соларни P2P мрежи доставят енергия изгодно

Новите технологии направиха възможно споделянето на соларни масиви, при което всеки може да се „абонира” за слънчеви панели, инсталирани на покрива на някой друг. Новият подход, известен в интернет като P2P, е дело на американската компания Yeloha.

При системета на Yeloha всеки може да се „абонира” за слънчеви панели, инсталирани на покрива на някой друг и така всички участници пестят

При системета на Yeloha всеки може да се „абонира” за слънчеви панели, инсталирани на покрива на някой друг и така всички участници пестят

Най-голямата пречка за масовото навлизане на слънчевите системи продължава да бъде първоначалната цена на инсталацията. Тя прави чистата енергия на слънцето недостъпна за мнозина екологично настроени хора. Ако човек не е изцяло собственик на своя покрив, или ако покривът не е с оптимално разположение за производство на слънчева енергия, инсталирането на подобна система се обезсмисля.

Някои компании по света вече предлагат дялово участие в изграждане на слънчеви масиви, така че човек може да си купи „акции” в близката фотоволтаична ферма според възможностите си. Сега обаче има и друг подход, за който разказва GreenTech.bg.

Yeloha, която е построила за себе си P2P мрежа за споделяне на соларна енергия, ще даде възможност на мнозина да се възползват чрез закупуване на „соларен абонамент”. За него фирмата казва, че излиза по-евтино от цената на електроенергията от местното електро-дружество.

Тези, които имат адекватно покривно пространство за инсталиране на масив от слънчеви панели, могат да получат безплатен монтаж на соларна PV система; тя ще осигурява на домакините достъп до част от произведената слънчева енергия – в замяна на споделянето на електричеството с другите, които се „абонират” за нея.

Фирмата твърди, че е създала „P2P пазар, който превръща потребителите в домакини и партньори, което им позволява едновременно да намалят своите сметки за електричество”. В тази мрежа собствениците на покриви се регистрират като „соларни домакини” и получават безплатен монтаж на слънчеви панели.

В замяна на това те трябва да споделят достъпа до част от слънчевата енергия, която генерират. Съседите им, чиито покриви са сенчести, живеят в апартамент или не искат да инсталират панели, могат да се регистрират като „партньори” и да купуват толкова енергия, колкото преценят, че им е нужна.

Мрежата е създадена от дъщерно дружество на Generaytor – компания, която поддържа онлайн калкулатор за оценяване на соларните възможности и популяризиране на слънчевите технологии. Засега новата услуга е достъпна само в един щат на САЩ, но ако се приеме добре, навярно бързо ще се разпространи.

От ръководството на фирмата подчертават, че искат да ускорят въздействието на т.нар. икономика на споделянето в съчетание с популярността на соларните технологии. Инициативата е обещаваща и вероятно скоро ще стане популярна сред потребителите.

Коментар