Отвореният код прониква в Microsoft

Microsoft възнамерява да ускори дейността си в областта на отворените стандарти и софтуер

Microsoft възнамерява да ускори дейността си в областта на отворените стандарти и софтуер

Идеите на отворения код стават все по-близки на Microsoft. Преди три години компанията създаде подразделението Microsoft Open Technologies, фокусирано върху работата по отворени технологии и стандарти. Сега Microsoft затваря тази структура, но служителите от нея ще се разпръснат в цялата корпорация и ще се занимават със същата дейност, предаде ZDNet.

Ръководството в Редмънт не планира съкращения на служители от Open Technologies, нито пък възнамерява да намали финансирането на проектите с отворен код. Затварянето на подразделението е обусловено от това, че Microsoft повече не се нуждае от него като отделна структура, тъй като тази организация е изпълнила своята мисия.

Екипът на Open Technologies сега ще играе още по-важна роля в пропагандата на софтуера с отворен код, но вече в рамките на цялата корпорация, пояснява президентът на подразделението Джин Паоли. Ще бъде създаден отдел Microsoft Open Technology Programs Office, който трябва да мащабира придобитите в MS Open Tech знания и опит при работа с отворен изходен код и отворени стандарти на нивото на цялата компания.

Новата структура Open Technology Programs Office ще обезпечи екипите и инженерите на Microsoft с инструменти и услуги за пряка работа с общността на разработчиците на отворен код. Освен това вътре в самата Microsoft ще се развиват проекти с отворен код, като ще бъде улеснено и участието на външни сътрудници в проектите на компанията.

По думите на Джин Паоли, планираните промени ще ускорят работата на Microsoft в областта на отворените технологии и стандарти, ще повишат ефективността на взаимодействието на компанията с общността на отворения код и ще доведат до по-бързо пускане на собствени продукти с отворен лиценз.

В момента разработчици на Microsoft участват в около 2000 проекта с отворен изходен код в GitHub и CodePlex. Подразделението Open Technologies обезпечи възможност за използване на облачната платформа Azure от разработчици на Linux и Java и предостави интерфейси за програмиране и услуги за разработчиците на iOS и Android.

Коментари по темата: „Отвореният код прониква в Microsoft”

добавете коментар...

  1. Владо

    Трябва ли да е изненада това? Аз поне го намирам за съвсем естествено.

  2. :-)

    Майкрософт са и в топ 5 на линукс “сътрудниците” …ама като се разрових излезе на яве, че е заради техният виртуализатор. Това е една безморална компания (за справка злощастната история с мобилното подразделение на Nokia ) и единственото което мога да направя е да не ползвам нито един от продуктите и.

  3. Anonymous

    Open Source .NET за Linux има вече повече от десетилетие и се казва Mono. Ако Microsoft изобщо има някакво участие в това, то е в спънките, които създава с патентното си тролене.

  4. :)

    То и дяволът все някъде ще има по един бял косъм.

  5. Венци

    Майкрософт вървят много добре, отвориха почти целият .NET, в момента работят по това да работи на Linux и Mac. Освен опен сорс проекти вече започнаха да пускат и свои продукти безплатно: Офис пакета за Андроид и iOS, Windows 10 – безплатен ъпгрейд от 7 и 8.1.

  6. Petrov

    Бих предпочел да не го правят, тъй като имат славата да съсипват качествените неща. Даже ако може и да върнат Балмър. И ако наистина имат такова намерение, защо непрекъснато патентоват каквото им падне в ръцете.

  7. sda

    Microsoft и отворен код… почти невярвам.. ще има някоя скрита таксичка 🙂

Коментар