NFC навлиза уверено в SIM картите

През миналата година са доставени общо 5,2 млрд. SIM карти

През миналата година в света са доставени общо 5,2 млрд. SIM карти, като всяка четвърта от тях поддържа NFC функционалност

Доставките на SIM карти са нараснали с 11% през миналата година, по данни на браншовата организация SIMalliance, която обединява около 90% от производителите в сектора.

Като цяло, общият обем на пазара на SIM карти се оценява на 5,2 млрд. броя през 2014 г., от които 4,7 млрд. са доставени от участниците в алианса. Успешно навлизат SIM картите с поддръжка на безжична технология NFC, които бележат ръст от 69% до 132 млн. броя.

Анализаторите от IHS прогнозират, че доставките на мобилни телефони с технология NFC, която позволява безконтактни плащания, ще се увеличат от 416 млн. броя през 2014 г. до 1,2 млрд. през 2018 г. По това време NFC ще притежават две трети от предлаганите смартфони.

Бързо си пробиват път и SIM картите с поддръжка на LTE мрежи. Техните продажби са нараснали с 330% за една година и достигат 540 млн. броя.

Що се отнася до формата, най-бързо се увеличават картите от типа nano SIM. През миналата година доставките на такива карти са нараснали със 135%, а делът им от всички SIM карти се е повишил от 4% на 9%, показва статистиката от продажбите.

Коментар