Линеен ускорител в Бургас помага на болни от рак

От началото на годината над 250 души са преминали през специалните процедури (снимка: Община Бургас)

От началото на годината над 250 души са преминали през специалните процедури (снимка: Община Бургас)

Стотици болни от рак вече са се възползвали от лечението с линейния ускорител в Комплексния онкологичен център в Бургас. Уредът от най-висок клас е първи по рода си в страната, съобщи сайтът на Община Бургас.

От началото на годината над 250 души са преминали през специалните процедури, докато за изминалата година броят им е 440, обясни управителят на Онкологичния център д-р Христо Дечев.

В момента лекарският екип, който провежда лъчетерапиите с линейния ускорител, е сред най-добрите в Източна Европа и се състои от трима специалисти, а в скоро време към тях ще се присъедини още един.

Амбицията на лечебното заведение е да надгради постигнатото, като закупи апаратура за прилагането на радиохирургия. Тя е призната в цял свят като най-ефективния и безопасен метод за лечение на ракови заболявания.

Радиохирургията позволява лечение на открити в ранна фаза микротумори и дава голям шанс за пълно излекуване на болния. Чрез сканиране се определя точно размерът и местоположението на тумора. Така радиолъчите се насочват прецизно към засегнатото място без да увреждат съседната тъкан.

„Инвестирахме собствени средства и привлякохме финансиране по европейски проекти както за купуването на модерна апаратура, така и за привличането на добри медицински специалисти”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

За закупуването на модерната апаратура ще са необходими 7 милиона лева. Има шанс те да бъдат осигурени по европейски програми, от който Община Бургас може да се възползва. Предложението за купуването на модерната апаратура ще бъде представено в местния парламент.

В момента единственото място, където се прилага подобно лечение, е американската болница в Истанбул. С осигуряване на модерната апаратура Комплексният онкологичен център в Бургас ще се превърне във водещо заведение в Източна Европа, посочиха от общината.

Коментар