Форум ще дискутира съхранието на данни и “зелените” центрове

Системите за съхранение на данни, виртуализацията и “зелените” центрове за данни ще бъдат обект на дискусии по време на международен форум на IDC в София.
Събитието, което ще се проведе на 3 юни в столичния хотел Хилтън, е част от роудшоу в още 15 града в страни от Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка, съобщиха организаторите от компанията за проучвания и анализи IDC.
Отчитайки различията в развитието на пазара в региона и усвояването на технологиите за съхранение на данни, през 2008 конференцията включва нови теми като виртуализация на средата, контрол на разходите, енергийна ефeктивност и законодателни изисквания за управление на корпоративни данни.
Традиционно, събитието представя на участниците поглед върху горещите теми на деня в управлението на "активите" от данни. Лекции ще изнесат професионалисти в сферата на съхранението на данни, анализатори от IDC и експерти от компаниите Microsoft, Performance, APC, Brocade, Dell и др.
“Бързото увеличаване на информацията поставя невероятен товар върху вече претоварените ИТ ресурси, повишавайки интереса едновременно към подобрения в хардуера и средствата за управление”, казва Филип Коринек, програмен мениджър по хардуер и съхранение в IDC CEMA.
“Появата на концепции за автоматизация, управление на жизнения цикъл на информацията (ILM), за виртуализация и консолидиране на центровете за съхранение на данни означава, че вече не става въпрос само за управление на данните. Актуални са и методите за намаляване на разходите, увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите и оптимизиране на цената на притежание TCO”, допълва Коринек.
Според проучване на IDC за пазара на системи за съхранение на данни, ръстът в разходите за такива системи в региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка е 17% през 2007 г., докато капацитетът за съхранение се е увеличил с внушителните 80% за една година. Външните системи за съхранение на данни са отговорни за 73% от общата стойност на пазара. Дисковите системи от среден клас демонстрират най-динамичен ръст в региона, а малките и средни предприятия се явяват техен основен потребител.
За втори път тази година IDC ще засегне теми, свързани с околната среда, подчертавайки тяхната нарастваща значимост. Вниманието на крайните потребители все повече се насочва към теми като енергийна ефективност и рециклиране. Проучванията на IDC сочат, че значителен брой крайни потребители (20%) смятат “зелените” информационни технологии за морален въпрос, докато 27% приемат, че те са отговорност на производителите и доставчици на ИТ продукти. На конференцията ще бъдат изнесени подробности за “зелените” програми на производителите.

Коментар