Foxconn се отказва от партньорството си с Sharp

Сделка, започната през 2012 г., се оказа не толкова перспективна

Сделка, започната между Sharp и Foxconn още през 2012 г., се оказа не толкова перспективна

След като наскоро Sharp прие заеми на стойност 200 милиарда японски йени ($1,68 млрд.) от партньорски банки и организации, Foxconn Electronics (Hon Hai Precision Industry) реши да се откаже от плановете си да инвестира в Sharp, според публикация в японското издание Nikkan Kogyo Shimbun.

В съобщението се казва, че двете фирми вече са постигнали консенсус да прекратят своите преговори относно инвестицията.

През март 2012 Sharp обяви стратегическото си партньорство с Foxconn/Hon Hai Precision в търсене на стабилизация на финансовото си състояние и финансиране на инвестициите си в разработването на LCD технологиите. Тогава тайванската компания реши да да придобие 10% от японския производител. Тя плати 67 млрд. йени ($809,1 млн.) в замяна на 121.65 млн. акции. Наред с това Foxconn реши да придобие до 50% от бизнеса на Sharp, свързан с производството на големи LCD панели и LCD модули и съответната фабрика в град Сакай, преф. Осака.

Сега обаче, предвид агресивните действия на някои конкуренти като китайската BOE, готова да отвори своя фабрика за 10,5G LCD панели през 2018 г., пазарните наблюдатели смятат, че съвместното предприятие на Sharp и Foxconn – Sakai Display Product (SDP) – ще има технологични предимства едва около 2-3 години.

Коментар