Норвегия внедрява умни електромери

Над 180 хиляди клиенти на норвежката енергийна компания Skagerak Nett ще ползват интелигентно отчитане на енергията

Над 180 хиляди клиенти на норвежката енергийна компания Skagerak Nett ще ползват интелигентно отчитане на енергията

Норвежката енергийна компания Skagerak Nett ще монтира интелигентни измервателни уреди при повече от 180 000 клиента. Доставчик на умните електромери е шведският производител Ericsson.

Проектът е в рамките на мащабна модернизация на норвежката енергийна мрежа. Клиентите на Skagerak Nett ще получат нови смарт електромери от началото на следващата година. Въвеждането на интелигентното отчитане ще осигури по-прозрачни модели за таксуване и по-ефективни нива на потребление.

„Умното” измерване е ключов елемент в интелигентните мрежови решения. Смята се, че над 800 милиона интелигентни измервателни уреди ще бъдат инсталирани в света до 2020 г. Широкото използване на интелигентни мрежови технологии ще спести разходи за пренос и разпределение, ще намали емисиите на CO2 и ще улесни прехода към възобновяеми източници на енергия, посочват от Ericsson.

Очаква се проектът в Норвегия да бъде завършен до 2019 г. Освен за доставката Ericsson ще отговаря за операциите, поддръжката и обслужването на решението за целия период на проекта.

„Това е знакова сделка за комуналния сектор в Норвегия и укрепва ИКТ профила на енергийната индустрия в страната. Това бележи и нов етап в използването на ИКТ за развитието на енергийните системи в световен мащаб. Основните двигатели на интелигентната мрежа са устойчиви доставки на енергия, разпределено производство и енергийната ефективност”, коментира Шарлота Сунд, мениджър за региона на Северна Европа и Централна Азия в Ericsson.

Към момента платформи на Ericsson обслужват повече от 42 милиона интелигентни измервателни уреда по целия свят, вкл. в скандинавските страни Швеция, Финландия и Естония.

Коментар