Хакерите се прицелиха в здравните услуги

Хакерите се насочват към кражба на ценна информация за здравето на хората. В последните години се появиха множество услуги за мониторинг на здравето на пациенти с помощта на различни устройства, но 90% от тези системи са били пробити от хакерите, твърди Блумбърг.

Въпреки че данните се отнасят за САЩ, картината е аналогична и в останалия свят. Атаките срещу услуги за опазване на здравето причиняват големи щети – в стойностно изражение те се оценяват на 6 милиарда долара годишно. Това означава, че здравеопазването застига финансите по отношение на интереса от страна на хакерите и техните поръчители.

Над половината от всички извършени атаки срещу здравни системи имат криминален характер. Цялата получена информация в резултат на виртуалните нападения може да се използва за користни цели, твърдят експертите.

Ярък пример за подобна атака е взломът срещу застрахователната компания Anthem през февруари тази година. В резултат на успешно проведената атака, хакерите получиха достъп до личната информация на милиони клиенти на компанията. Данните на тези хора, вкл. номера на кредитни карти, бяха компрометирани.

Информация от подобен род може да се използва за най-различни цели. Така например, личността на един човек може да бъде открадната, което напоследък се случва все по-често в САЩ. С чужди данни престъпниците могат да теглят огромни по размер кредити.

Компаниите от сферата на здравеопазването работят за подобряване на своите системи за защита на информацията, но все още са далеч от гарантираната сигурност. Експертните оценки сочат, че над половината организации не могат да отбият хакерска атака.

Коментар