Ева Паунова настоя роумингът да отпадне незабавно

Ако не намери скорошно разрешение, въпросът за роуминга би могъл да доведе до фалстарт на цялостната стратегия за Единен цифров пазар, заяви Ева Паунова

Ако не намери скорошно разрешение, въпросът за роуминга би могъл да доведе до фалстарт на цялостната стратегия за Единен цифров пазар, заяви Ева Паунова

Българският евродепутат Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) повдигна нов важен въпрос в Европейския парламент, свързан с единния цифров пазар. След като в понеделник предложи уеднаквяване на правилата за ДДС върху цифрови и печатни издания, Паунова излезе вчера с нова инициатива. Тя призова Европейската комисия, Европейския парламент и страните-членки за незабавно падане на таксите за роуминг.

„Големият брой теми, включени в новата стратегия на Европейската комисия за Единен цифров пазар, размива нейния фокус и създава предпоставки тя да се провали и да не осъществи поставените си цели. Не трябва да допускаме да влезем в подобна ситуация като с таксите за роуминг – въпрос, който ако не намери скорошното си разрешение, би могъл да доведе до фалстарт на цялостната стратегия”, каза Ева Паунова по време на представянето на Стратегията на ЕК за Единен цифров пазар (ЕЦП) в пленарна зала във вторник.

Предложението за ЕЦП обхваща актуализиране на авторското право в информационното общество, улесняването на електронната търговия между различните страни-членки и оптимизирането на електронното управление в ЕС.

Според Паунова, Европейската комисия, Европейският парламент и правителствата на страните-членки трябва с общи усилия да наложат падането на таксите за роуминг в Европа. „Ако не оправдаем очакванията на гражданите, означава да поставим под риск не само собствения си интегритет, но и шанса на ЕС да стане глобална дигитална сила”, допълни тя.

Заместник-председателят на ЕК Ансип също наблегна, че са необходими незабавни и категорични действия по темата.

Отпадането на таксите за роуминг е важен приоритет за евродепутатите от ГЕРБ, които през март 2015 г. настояха за това в отворено писмо до Съвета на министрите на ЕС. На 3 април 2014 г. Европейският парламент гласува за отпадането на таксите за роуминг на територията на целия ЕС от 15 декември 2015, но все още не съществува яснота кога и дали това ще се случи.

Коментар