Шест китайски компании в Топ 10 при смартфоните

Над половината от водещите доставчици на смартфони в света са китайски, сочи статистиката (на снимката: Xiaomi Mi 4)

Над половината от водещите доставчици на смартфони в света са китайски, сочи статистиката (на снимката: Xiaomi Mi 4)

Китайски компании доминират челната десетка на производителите на смартфони. Брандове като Sony и Microsoft отпадат от Топ 10, по данни на TomiAhonen Consulting Analysis за първото тримесечие, публикувани в блога Communities Dominate.

Лидер на пазара е Samsung с дял от 24,3% от всички продажби, докато година компанията държеше 20,1%. Втора е Apple, която бележи отстъпление от 20,1% до 17,9%. Челната тройка допълва Lenovo – делът на китайския производител също е намалял от 6,6% на 5,5%.

Четвърта позиция заема друг китайски гигант Huawei с дял от 5,1%, в сравнение с 6,6% година по-рано. На пето място е поставена LG, която бележи ръст от 4,2% до 4,5%. Актуалният китайски доставчик Xiaomi държи шесто място, но отстъпва пазарен дял – от 4,6% до 4,4%.

Седми в списъка е още един китайски играч ZTE, при който се наблюдава намаление на пазарния дял от 3,6% на 3,5%. В челната десетка влизат още компаниите Coolpad/Yulong, TCL/Alcatel Onetouch и Vivo, докато брандове като Sony и Microsoft изпадат от класацията.

Коментари по темата: „Шест китайски компании в Топ 10 при смартфоните”

добавете коментар...

  1. opa

    Как пада дела на компаниите, като до миналата година Нокиа бяха във челото. Сега хем пада процента на другите, хем Нокиа – Майкрософт ги няма никви. Тази стътистика е чиста стакмистика.

Коментар