Швейцарска компания инвестира в българското висше образование

Катедра „Комуникационни мрежи“ в Ректората на Техническия университет София, се сдоби с нова учебна лаборатория по кабелни системи. Проектът е осъществен с подкрепата на компанията „Р и М България“ ЕООД, част от швейцарския разработчик на структурни кабелни системи Reichle & DeMassari AG (R&M).
В края на март ръководството на R&M обяви планове за инвестиции в България и региона, които през следващите няколко години ще достигнат 3,5 млн. евро. Създаването на новата учебна лаборатория е първата стъпка в реализация на плана.
„Компанията не случайно избра Техническия университет София за стартиране на партньорството си с българското образование, защото за нас е важно и в бъдеще в страната да продължават да се подготвят качествени кадри в сферата на кабелните системи и телекомуникациите, както това става днес”, заяви Радостин Чугреев – регионален менижър Частни мрежи в "Р и М България".
Сътрудничеството между компанията и Техническия университет София на практика е и първата възможност за българския бизнес да почерпи опит от начина, по който си взаимодействат бизнесът и научните институции в Швейцария – една страна с дългогодишни традиции в тази сфера.
Създаването на новата лаборатория включва цялостно ремонтиране и обзавеждане на старата зала, нейното оборудване с окабеляване, комуникационна техника, рак и мултимедия. Освен това като част от партньорството двама преподаватели от Техническия университет са преминали безплатно обучение в R&M, по методологията на компанията.

Коментар