Всеки втори в интернет до края на 2015 г.

Светът все по-бързо се движи към цифровото общество, сочат данните в нов доклад на ITU

Всеки втори човек на планетата ще ползва интернет към края на настоящата година, прогнозира доклад на ITU

До края на 2015 година почти половината жители на планетата (46,4%) ще ползват интернет, сочи нов доклад на Международния съюз по телекомуникации (ITU).

В момента световното население възлиза на 7,2 млрд. души. Според прогнозата на ITU, през декември 2015 г. броят на интернет потребителите ще достигне 3,2 млрд., като повечето от тях (2 млрд. души) ще бъдат в развиващите се страни.

В най-слабо развитите държави, с общо население около 940 млн., достъп до мрежата ще имат само 89 млн. Това означава 9,5% проникване на интернет в тези страни.

Мобилен интернет в момента ползват 78 на всеки 100 души в САЩ и Европа, според данните на ITU. В глобален мащаб мобилните абонати ще превишат 7 млрд. към края на 2015 г., което ще съответства на  97% от населението на Земята.

За сравнение, през 2000 г. достъп до клетъчни мрежи имаха само 738 млн. души, а броят на интернет потребителите беше едва 400 млн. Сега 69% от населените територии са обхванати от 3G мрежи, спрямо 45% през 2011 г., но в селските райони степента на проникване на 3G е само 29%.

През декември 2015 г. броят на интернет потребителите в света ще достигне 3,2 млрд. (източник: ITU)

През декември 2015 г. броят на интернет потребителите в света ще достигне 3,2 млрд. (източник: ITU)

Прогнозата сочи, че до края на годината около 80% от домакинствата в развитите страни ще имат достъп до интернет. В развиващите се държави този показател ще бъде 34%. Най-свързани са домовете в Европа – 82,1% от тях ще има достъп до интернет към края на 2015 г., в сравнение с 60% в Северна и Южна Америка.

България е в Топ 20 по проникване на широколентовия достъп (над 10Mbps), съгласно проучването на ITU. На първо място по този показател е Южна Корея, следвана от Франция и Ирландия.

Революцията в областта на ИКТ през последните 15 години способства за безпрецедентно развитие на планетата, коментира Брахима Сану, директор развитие в ITU. По неговите думи, светът все по-бързо се движи към цифровото общество.

Коментари по темата: „Всеки втори в интернет до края на 2015 г.”

добавете коментар...

  1. Ив

    Много точно стъкмистика, като броят само смартфоните с интернет дори ще излезе всеки един, а не всеки мтори.

    Има не малко хора, които искат само телефон да ползват без интернет, но хората са изнасилени.

    Мобилният интернет е най-скапания, най-скъпия, най-ограничения и най-мошеническия.

Коментар