Българските учители са 4-ти в света по образователен ценз

Изследване показва, че българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, съобщи Янка Такева

Изследване показва, че българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, съобщи Янка Такева

96% от учителите в предучилищния сектор в България имат висше образование, а 12% притежават квалификационна степен, съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Според изследване в 137 страни, българските учители са на 4-то място в света по образователен ценз, квалификационно равнище и иновативни подходи за работа с деца, сочат данните, изнесени по време на научен форум в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Това е, защото сме единни, защото сме заедно и защото си помагаме”, каза по този повод Янка Такева, цитирана от сайта на Софийски университет.

Форумът на тема „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование” бе организиран от Факултета по начална и предучилищна педагогика при СУ и Българския национален комитет за предучилищно образование.

България се присъедини Световната организация за предучилищно образование (ОМЕП) преди 30 години, като 2015-та е обявена за Европейска година на развитието. По думите на Янка Такева, ОМЕП е сред организациите, спомогнали предучилищния сектор да заеме своето най-престижно място в Европейската комисия по образование.

Според председателя на БНК – ОМЕП проф. д-р Елена Русинова, организацията създава възможности за обмяна на опит между учители от различни страни с цел повишаване на качеството на подготовката и възпитанието на децата в предучилищния сектор.

Коментар