Project Vault – карта за защита на потребителски данни

Картата Project Vault е съвместима с всички популярни операционни системи, вкл. Android, Windows, OS X и Linux.

Картата Project Vault е съвместима с всички популярни операционни системи, вкл. Android, Windows, OS X и Linux.

Google разработи устройство във вид на microSD карта, предназначено за защита на конфиденциални потребителски данни. Project Vault, дело на подразделението Google ATAP, представлява специален модул, съвместим с гнездата за microSD карти.

Project Vault работи под управление на „ултра-сигурна” операционна система в реално време (RTOS) и стъпва на процесор с архитектура ARM. В устройството са вградени безжичен модул NFC, хардуер за кодиране и флаш памет за съхранение на потребителските данни.

Мобилните устройства разпознават Project Vault като обикновен носител, така че потребителите нямат грижа за драйвери и могат безпроблемно да копират информация на модула по обичайните начини. Картата е съвместима с всички популярни операционни системи, вкл. Android, Windows, OS X и Linux.

Любопитен факт е, че устройствата от линията Nexus на Google не разполагат със слот за карти памет, което означава, че към момента Project Vault не може да работи с тях. Идеята за подобно устройство не е нова – така например Blackphone използва същия подход за защита на данни.

Project Vault все още не е комерсиално завършен продукт, но Google ATAP вече пусна софтуер за разработчици (SDK). В лабораторията е готова и първата версия на устройството, предназначена за вътрешни тестове, в рамките на Google.

Коментар