AMD Carrizo променя масовия ноутбук

Мобилният процесор Carrizo въвежда редица "първи" технологични достижения

Мобилният процесор Carrizo въвежда за първи път редица технологични достижения

AMD обяви първия в света високопроизводителен ускорен процесор (APU), изпълнен в дизайн SoC (система-на-чип). Наричан досега с кодовото име „Carrizo”, този мобилен чип от шесто поколение на А серията обещава двойно по-дълъг живот на батерията и двойно по-добра игрова производителност, спрямо конкурентни решения, съобщи AMD.

Carrizo идва с редица технологични постижения: първа в света хардуерна поддръжка на High Efficiency Video Coding (HEVC) за ноутбуци; първи дизайн, съвместим с хетерогенната системна архитектура (HSA) 1.0; и първи високопроизводителен APU с ARM TrustZone.

Новият чип побира до 12 изчислителни ядра (4 CPU + 8 GPU), като се възползва от производителността на ядрата AMD Excavator и трето поколение архитектура Graphics Core Next (GCN). Резултатът е процесор, който позволява два пъти по-дълъг живот на батерията от своя предшественик, до 2x по-висока игрова производителност от конкурентните процесори, иновационни приложения чрез HSA и отлична работа с Microsoft Windows 10, с поддръжка на технология DirectX 12.

„6-тото поколение AMD A-серия процесори са проектирани за изключително ниво на работа, каквото не е наблюдавано досега в ноутбук от масовия клас”, заяви Мат Скайнър, корпоративен вицепрезидент и мениджър на направлението „Продукти” в AMD.

Той подчерта, че ноутбукът си остава „перфектният, широко-приложим и свързан хъб в живота на хората” – единственото устройство, което може да свърши всякаква изчислителна работа и то добре. При това днешният потребител не трябва да плаща висока надценка, за да се наслаждава на качествен стрийминг на видео, онлайн гейминг и управление на дигитално съдържание.

В допълнение, с новия APU потребителите ще могат да ползват най-интересните характеристики на Windows 10 и Direct X12 на мобилни компютри.

Carrizo побира до 12 изчислителни ядра и обещава два пъти по-дълъг живот на батерията

Carrizo побира до 12 изчислителни ядра и обещава два пъти по-дълъг живот на батерията

6-тото поколение AMD A-серия процесори за първи път внедрява HEVC/H.265 в ноутбуците. Това позволява по-висококачествено възпроизвеждане на HD поточно видео спрямо традиционното H.264 видео. Предвидена е поддръжка на видео с Ultra HD резолюция, с използването на AMD Perfect Picture и технология Steady Video.

Нещо повече, възпроизвеждането на видео е енерго-ефективно, което позволява почти двойно по-дълго гледане с едно зареждане на батерията, отколкото при предшественика на този процесор. Конвертирането на видео пък е ускорено с до 5x, в сравнение с обработката, разчитаща единствено на CPU.

Carrizo идва с вградена графика от дискретен клас на база архитектура AMD Radeon Graphics Core Next (GCN) за до 2x по-висока игрова производителност от конкурентните процесори, подчерта AMD. Това означава истински HD гейминг на ноутбука с най-популярните онлайн заглавия като DoTA 2, League of Legends, и Counter Strike: Global Offensive и др., часове наред на батерия.

Технологията AMD Dual Graphics съчетава 6-то поколение ноутбук процесори на AMD с избрани модели мобилна графика AMD Radeon R7, за да вдигне кадровата скорост в игрите с до 42%. Плавният гейминг, без сътресения и накъсвания, е обезпечен от технология AMD FreeSync.

Осигурена е поддръжка на многонишкови API, вкл. DirectX 12 и Vulkan AMD Mantle, а технологията АMD Gesture Control позволява на потребителите да навигират и контролират своите ноутбуци с просто махване на ръка.

Ноутбуци с 6-тото поколение AMD A-серия процесори ще бъдат достъпни от топ производителите – HP, Dell, Lenovo, Acer, Asus и Toshiba – от месец юни т.г., съобщи разработчикът.

Коментари по темата: „AMD Carrizo променя масовия ноутбук”

добавете коментар...

  1. Шумналия

    Имат шанс при ноутбуците с този процесор, но очевидно всички чакат новото ядро Zen. Както се изписа последните седмици Zen е последния шанс за AMD и ако не успят и този път, то към 2020 година много вероятно да фалират.
    Хубавото е, че новото ядро Zen очевидно ще е много добро, а и ще се произвежда по актуалния 14nm технологичен процес. В комбинация със силната им графична част, с пълната поддръжката на HSA, както и с очакваната поддръжка на AVX512F… имат сериозен шанс да успят. В края на годината сигурно ще изтече информация за някой инженерен образец и ще видим…

  2. Saevar

    аз лично имам 6 ядрен AMD от година и нещо, не играя игри но пък го ползувам за сериозна виртуализация и се представя отлично примерно 8 вирт машини наведнъж активни не преминава повече от 35% и рядко минава над 30 градуса процесора ( при 68C до макс нормалното ) и въобще немисля да се занимавам с тея монополисти Intel повече поне на домашно ниво.

  3. :-)

    Я, пак чета как АМД ще мачка ….дано и тая година да не е само добри пожелания.

Коментар