Thunderbolt 3 свързва и USB-C устройства

За първи път чрез един конектор могат да се свържат устройства с интерфейси Thunderbolt и USB

За първи път чрез един конектор могат да се свържат устройства с интерфейси Thunderbolt и USB

Нов универсален високоскоростен интерфейс обединява предимствата на Thunderbolt и USB-C в едно компактно решение. Thunderbolt 3, представен от Intel на Computex 2015, обезпечава скорост на предаване на данни до 40 гигабита в секунда (Gbps), което е двойно повече от Thuderbolt 2, USB 3.1 (10Gbps) и DisplayPort 1.2.

За първи път чрез един конектор могат да се свържат периферни устройства с интерфейс Thunderbolt и USB. Един кабел обезпечава 4 пъти по-висока скорост за предаване на данни и два пъти по-висока скорост за видео, в сравнение с други решения, като при това поддържа възможност и за захранване с енергия.

Новият интерфейс е подходящ за видео във формат 4K, док станции с един кабел и функция за зареждане, външни графични решения и 10-гигабитови мрежи. Към компактния конектор Thunderbolt 3 могат да се свържат 2 екрана с формат 4K на честота 60 Hz и да се поддържа функция за бързо зареждане на мобилни компютри (до 100 вата).

Thunderbolt 3 установява 10-гигабитова връзка за предаване на файлове между компютри или за съвместна работа на неголеми групи устройства. Решения по спецификацията Thunderbolt 2 ще могат да поддържат технологията Thunderbolt 3 с помощта на специален адаптер.

Първите продукти с поддръжка на Thunderbolt 3 се очаква да излязат на пазара до края на настоящата година. Масовото навлизане на новата технология ще започне през 2016 г.

Коментар