Мобилни джаджи се зареждат през Wi-Fi

Тестова камера, захранвана рутер с технологията PoWiFi (снимка: Vamsi Talla)

Тестова камера, захранвана от рутер с технологията PoWiFi (снимка: Vamsi Talla)

Американски учени извършиха успешен експеримент за зареждане на мобилни джаджи през Wi-Fi. Технологията PoWiFi (Power over Wi-Fi) изисква незначителна модификация в безжичните рутери.

В домовете на шестима доброволци са били инсталирани модифицирани електронни устройства и Wi-Fi-рутер. В продължение на едно денонощие устройствата са зареждани чрез сигналите на маршрутизатора при работещ безжичен интернет.

В хода на тестовете учените от Университета на Вашингтон са успели да преобразуват енергията от радиовълните на рутера в постоянен ток, като за целта са използвали токоизправители и усилватели. Технологията позволява на рутера да изпраща едновременно данни и енергия за зареждане по един канал.

Допустимата мощност на Wi-Fi сигналите се регулира от правителствата, вкл. в САЩ, където ограничението е до 1 ват, докато за зареждане на смартфон са необходими 5 вата. Това означава, че PoWiF може да зарежда само по-малки устройства от рода на фитнес гривни.

Инженери на компанията Ossia обаче са разработили система, която заобикаля правилата на Федералната комисия по комуникации. Тя се състои от безжичен концентратор, предаващ на честотата на Wi-Fi, но без да осъществява връзка за данни. Подобна инсталация може да генерира 20 вата мощност.

Индустриалните експерти очакват подобни системи да намерят приложение в т.нар. умен дом, където всички устройства са свързани, могат да общуват и да се управляват дистанционно.

Коментари по темата: „Мобилни джаджи се зареждат през Wi-Fi”

добавете коментар...

  1. Ivan

    20 вата е доста.
    Ще очакваме изненади..

Коментар