Свързана спирка променя обществения транспорт

Свързаната автобусна спирка създава самостоятелна мрежа за достъп посредством малките клетки, които са интегрирани към мрежите на операторите

Свързаната автобусна спирка създава самостоятелна мрежа за достъп посредством малките клетки, които са интегрирани към мрежите на операторите

Концепция за свързана автобусна спирка, която използва 3G, LTE и Wi-Fi технология с малки клетки, бе представена от Ericsson на Световния конгрес и изложение UITP – най-голямото събитие за обществен транспорт в света.

Инфраструктурата с малки клетки на свързаната автобусна спирка ще осигури на превозвачите в обществения транспорт допълнителна възможност за приходи, тъй като може да бъде отдавана на мобилни телеком оператори като средство за допълнително разширяване на мрежите им.

Като допълнение към стандартните потребителски нужди за мобилна широколентова връзка, свързаната автобусна спирка ще поддържа функционалност, която е особено полезна за пътниците. Тя може да включва екрани, които показват информация в реално време за разписанието и движението на автобусите, и сензорни екрани за достъп до интерактивни карти, местни новини, туристическа информация и реклами.

Наред с това, може да бъде добавено видеонаблюдение, паник бутон или гласова функционалност за по-добра сигурност и улеснение на пътниците, при опит да се свържат със спешна помощ или полицията.

В гъстонаселена градска среда като например търговски, бизнес, финансови райони или такива за забавления, капацитетът на мрежата често е натоварен до максимум и не може да осигури високоскоростен и качествен пренос на данни. Свързаната автобусна спирка се справя с този проблем, като създава самостоятелна мрежа за достъп посредством малките клетки, които са интегрирани към излъчващите мрежи на операторите.

Ericsson осигурява технологията и свързаните с нея услуги в партньорство с транспортните превозвачи и местните телекоми. Освен концепцията за свързана спирка компанията представя и малки клетки като услуга, както и свързан транспортен облак – концепция за управлявана облачна услуга, която позволява споделянето на данни в реално време за пътната и трафик обстановка между свързани автомобили и пътните власти

Друго предложение на Ericsson в тази област е „мобилност като услуга” – концепция в подкрепа на мулти-модалния транспорт, където различни средства за частен и обществен транспорт могат да бъдат комбинирани, а електронните билети се запазват в смартфоните.

Коментар