Силно търсене на сървъри отчитат анализатори

Настъпващата рецесия и изключително високите цени на петрола карат както американците, така и целият свят да гледат подозрително на световната икономика. Според доклад на Gartner обаче, приходите от продажби на сървъри през първото тримесечие на 2008 година остават все така силни, както досега. Обемът на продажбите се е увеличил със 7.6%, а приходите са нараснали с 4.3%. На пазара вече има нов лидер и това е Hewlett-Packard, която през изминалото тримесечие измести IBM от първата позиция с най-голям глобален пазарен дял.
Растежът в индустрията се дължи на новото силно търсене на х86 сървъри, тъй като по-старите модели вече излизат от употреба. Друга причина е и силната експанзия в продажбите на развиващите се пазари.
Сегментът на RISC-Itanium Unix не е успял да се облагодетелства по никакъв начин от регистрирания в индустрията растеж. На него е отчетен спад в продажбите от 8.4% в сравнение с предното тримесечие. Все пак, приходите са се увеличили с 3.7%. Сред архитектурите в този сегмент намират място IBM Power, Intel Itanium и Sun UltraSPARC.
Продуктите RISC-Itanium са много важни генератори на приходи за всички големи компютърни производители, но в момента търсенето в този сегмент варира значително от регион на регион. Според доклад на IDC, публикуван по-рано през тази година, базираните на х86 сървъри продължават да изместват RISC-Itanium продуктите от пазара в Западна Европа.
Продажбите на сървъри нарастват и на Азиатско–Тихоокеанския пазар. В края на 2007-а HP обяви увеличение на приходите си от 46% за една година в този регион. Gartner отбелязва, че компютърният гигант отчита ръст на продажбите си както на х86 ProLiant продуктите, така и на базираните на Itanium Integrity. Продажбите на сървърите HP PA-RISC и AlphaServer обаче са намалели.
За съжаление, не може лесно да се определи как точно се променят търсенето и приходите на пазара на RISC-Itanium. Според отчета на IBM за първите три месеца на 2008, приходите от системата z са се увеличили с 10%, докато тези от системата p са отбелязали ръст от едва 2%. В документа се отбелязва също и че приходите от продажбите на сървърната система i са паднали с 21% за същия период.
Данните на Sun също са сравнително неясни – компанията твърди, че отчита ръст на приходите в 12 от 16-те си области на продажби, отбелязвайки изключително увеличение при блейд сървърите, вкл. UltraSPARC blades, и двоен ръст при CMT (Chip Multi-Threaded) продуктите, спрямо същия период от 2007 година.
Доколкото има ясни данни за пазара на RISC-Itanium базирани системи, то може да се заключи, че те регистрират сравнително добри резултати на растеж на развиващите се пазари, но се изправят срещу силната конкуренция на по-евтините х86 сървъри на по-развитите пазари.
Със съвсем малка преднина HP вече изпревари IBM по световен пазарен дял с 29.6% срещу 28.9%. Увеличението, което HP направи, се дължи на загубите на IBM през изминалата година. Най-големият производител на персонални компютри вече заема първото място и на пазара за сървъри. Въпреки промяната на върха и двете компании отчитат ръст на приходите си.
Пазарният дял на Fujitsu-Siemens остана непроменен – 5.4%, което направи Sun единствената компания от топ 5, която е отчела както загуба на пазарен дял, така и спад в приходите си. Глобалният пазарен дял на Sun е намалял с 0.5% за една година, а приходите на компанията са спаднали с 0.7% за същия период.
Резултатите на Sun не са повод за паника, но са обезпокояващи за компания, която губи пазарен дял и приходи, имайки предвид, че в момента глобалните пазари като цяло са във фаза на възход. Компанията докладва за нетна загуба от $38 милиона за Q1 на 2008, докато през Q1 на 2007 тя е отчела нетна печалба от $67 милиона. Засега ситуацията изглежда, че е под контрол, но загубата на Sun може да нарасне рязко, ако САЩ изпаднат в рецесия и особено ако ефектите от нея се прехвърлят и на световната икономика.

Коментар