Всеки трети сървър се намира в летаргия

10 милиона сървърни машини в света не обработват и не генерират данни

10 милиона сървърни машини в света не обработват и не генерират данни

Около една трета от инсталираните сървъри в света са ненужни, сочи анализ на консултантската компания Anthesis Group, изготвен съвместно със Станфордския университет.

10 млн. машини (30% от всички) се намират в състояние на летаргия.  За излишни се смятат сървъри, които не обработват и не генерират никаква информация в продължение на шест или повече месеца, но продължават да консумират електрическа енергия.

Машините в летаргия не могат да се открият чрез измерване на натоварването на централния процесор или паметта, а именно тези два подхода са най-често прилагани в компаниите. Анализаторите са използвали специалeн софтуер на TSO Logic, който проверява сървърите за наличие на оперативни данни, т.е. за информация, обработката на която оправдава функционирането на сървъра.

Софтуер на TSO Logic определя дали даден сървър е изпаднал в кома

Софтуер на TSO Logic определя дали даден сървър е изпаднал в летаргия (източник: Anthesis Group)

В групата на излишните попадат както отделни сървъри, така и машини, които поддържат виртуални среди. Средната стойност на един неизползван сървър се оценява на 3 хиляди долара, без да се отчитат разходите за инфраструктура, съдържание и поддръжка.

Ако бъдат изключени всички ненужни машини в света, общата икономия на електроенергия ще достигне 2,2 гигавата само от сървърите и още 1,8 гигавата от охлаждане и инфраструктура, заключава докладът.

Коментари по темата: „Всеки трети сървър се намира в летаргия”

добавете коментар...

  1. Муни

    Да, за кеф цена няма 🙂

    Има дори гениален европейски проект финансиран от еврофондовете на ЕС.
    Става въпрос за blade сървъри такива плоски и с хубав дизайн да се монтират на мястото на радиаторите за отопление по домовете на хората. Звучи като виц ама не е шега топлофикацията да инсталира съвърви за отопление в домовете на хората.

    Има още много приложения за кеф – много по интересно е да гледаш включен сървър, как му премигват светодиодите отколкото изключен. 🙂

  2. Ivan

    До > всевиЩния. 🙂
    Ти ша ми кажеш!?! За кефо цена нема!

  3. всевищния

    нека да сметнат какво разхищение са яхтите и мощните коли на баровците да не смятат глупости

  4. Йордан

    Леле, какво разхищение!

Коментар