Касперски: Windows Phone е по-сигурна от iOS и Android

Най-популярните мобилни платформи – iOS и Android – съдържат множество уязвимости. Това обаче не важи за операционната система Windows Phone, смята известен специалист.

Кибер престъпниците са луднали по iOS – в нея има много, много уязвимости. Android също е подложена постоянно на милиони сериозни атаки и не може да се нарече по-безопасна.

На този фон се отличава Windows – тя е относително „чиста”, твърди в интервю за iTWire Евгений Касперски, мениджър на компанията за сигурност Лаборатория Касперски. Спускането на новата версия Microsoft само ще подобри своите позиции.

В последните години активността на мобилните хакери значително е нараснала и това не е изненада. Статистиката показва, че голям процент потребители на телефони ползват мобилно банкиране или други функции, които изискват парола.

Единственият начин за пълна защита на устройствата от вирусни заплахи е изключването им от интернет. Настъпващата ера на „интернет на нещата” обаче крие в себе си абсолютно противоположна перспектива, което пък значи, че в близко бъдеще трябва да очакваме още по-висока активност на кибер престъпниците.

Коментари по темата: „Касперски: Windows Phone е по-сигурна от iOS и Android”

добавете коментар...

  1. m00n

    Касперски и екипа му са гении. Ако поне малко се интересувахте от темата, щяхте да го знаете. Колкото до пазарния дял на дадена система и влиянието и сред потребителите, сте много далеч от истината.

  2. virus

    Ми той Касперски сам си ги пуска вирусите и сам си ги “лекува”. Нека да пише колко е съотношението на засечени вируси за *nix подобни системи и за Windows?!?!

  3. AnotherBoy

    Нормално е хакерите да нямат интерес към тази ОС, понеже тя има най-малък пазарен дял 😉

Коментар