Признаха корейците за най-работливи

Южнокорейците са най-работливите хора в света, установи изследване на американското списание Forbes. Жителите на азиатската страна държат първенството по параметъра работни часове, който е послужил за измерител в проучването.

2 357 часа годишно изразходват в труд южнокорейците. Шестдневната работна седмица е по-скоро правило, отколкото изключение в страната. Отпуските пък в много случаи са едва по 3 дни в годината.

Като пример за изключителна работоспособност Forbes посочва 39-годишния кореец Ли. Бидейки държавен служител, Ли става в 5,30 сутринта, взема душ, закусва, целува още спящата си съпруга и тръгва на двучасов път до Сеул. В 8.30 служителят сяда зад работния стол, за да напусне офиса чак в 9 часа вечерта.

Следват обратeн път до дома, душ и кратък сън. И така всеки ден… Ли има три деца, които вижда за не повече от 15 минути в работната седмица.

Правителството на Южна Корея обаче се опитва чрез законови промени да ограничи работохолизма. През 2004 година в страната беше въведена петдневна работна седмица за училищата и компаниите с над 1000 души персонал. Предвидените мерки обаче остават само на хартия, безсилни пред авторитарната корпоративна култура, властваща в страната.

Американците, които често са давани като пример за работохолици, са едва на 9-то място в класацията на Forbes. Средно един служител в САЩ почива 10 дни в годината.

Изненадващо, на второ място са гърците с 2 050 часа труд годишно на един човек, следвани от Чехия, Унгария и Полша. Последни в списъка са Норвегия, Германия и Холандия с 1 390 работни часа в годината, падащи се на един човек.

Коментар