Firefox Developer Browser – в помощ на разработчиците

Firefox Edition Developer 40 дава на програмистите специални инструменти, с които по-лесно да проверяват функционалността на своите разработки

Firefox Edition Developer 40 дава на програмистите специални инструменти, с които по-лесно да проверяват функционалността на своите разработки

Най-новата версия на браузъра Mozilla – Firefox Edition Developer 40, идва с полезни подобрения за разработчици. Програмистите вече ще разполагат със специални инструменти, с които по-лесно и ясно да проверяват функционалността на своите разработки.

Подобренията са насочени основно към тестването на уебсайтове, приложения и игри. Дейв Кемп – директор на отдела, отговарящ за инструментите за разработчици на Mozilla, и Джейсън Уедърсби – технически специалист, съобщиха в публикация на блога си, че всички нови инструменти вече могат да бъдат намерени в подраздела „Performance” (Изпълнение).

Двамата експерти обясняват, че функционалността зависи най-вече от правилното синхронизиране. По тази причина ИТ специалистите ще имат възможност да наблюдават случващото се в браузъра посредством специална времева графика. Същевременно програмистите ще разполагат и с опция за разширяването ?, за да включват и други характеристики, които биха желали да следят.

„Performance” разделът се състои от времевата графика в съчетание с възможността за  Waterfall, Call Tree и Flame Chart проверки. Опцията Waterfall позволява на разработчика прецизно да наблюдава случващото се в браузъра, докато чрез него са отворени тестваните сайт или приложение. Също така изготвя и графика с характеристиките на протичащите събития.

Call Tree проверява колко време е необходимо за изпълнението на всяка една JavaScript функция и дава видимост на програмиста за съществуващите неизправности в кода. Flame Chart показва състоянието на интерпретация на JavaScript кода във всяка милисекунда от изпълнението на приложението или сайта.

Подобренията не спират дотук. Network Мonitoring (Наблюдение на мрежата) позволява да се събират данни дори когато Network Tab не е активен. Така разработчиците ще виждат по-лесно дали дадено нещо се зарежда от кеша.

В случай на затруднение или желание за усвояване на повече знания, Mozilla Developer Network ще препраща ИТ специалистите към специализирано издание за разработчици, където чрез CSS документи програмистите ще имат достъп до подробна информация относно дебъгването. Изданието дава обяснение за поправката на повече от 90 неизправности. А бялото пространство в текстовите документи предоставя възможност за по-лесно маркиране.

Mozilla представи Firefox Developer Edition миналия ноември, като предложи ранен достъп до функциите на новите инструменти и платформи. А през март тази година беше пусната 64-битовата версия за Windows. Firefox Developer Edition може да бъде изтеглен от уебсайта на Mozilla.

Статията е подготвена със съдействието на СофтУни – университетът, който дава шанс на студентите за реализация като разработчици и софтуерни инженери.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар