НАСА ще търси живот на спътника Европа

НАСА се надява да намери форми на извънземен живот под ледовете на Европа, един от спътниците на Юпитер (източник: NASA/JPL-Caltech)

НАСА се надява да намери форми на извънземен живот под ледовете на Европа, един от спътниците на Юпитер (източник: NASA/JPL-Caltech)

НАСА потвърди готовността си да започне търсене на следи от живот на Европа – един от спътниците на Юпитер. Изследванията през последните 20 години обнадеждават учените, че могат да получат отговори на някои от най-вълнуващите въпроси пред човечеството.

Съгласно плана, през 2020 г. НАСА ще изпрати в орбита около Юпитер специален космически кораб. Първоначално се обмисляше мисия на самия спътник, но тази идея беше отхвърлена.

Учените се отказаха и от идеята да изпратят кораб в орбита около спътника, поради огромната радиация, която идва от Юпитер. В крайна сметка всички изследвания ще се извършат от орбитата на най-голямата планета на Слънчевата система.

Предполага се, че космическата станция ще се върти около Юпитер в продължение на три години, като за този период ще приближи 45 пъти на близко разстояние Европа.

Корабът ще има девет основни прибора, вкл. камери, спектрометри, магнитометри и радари, които могат да определят дебелината на ледената обвивка на спътника и да откриват океани под нея – именно там може да има прости живи организми, дори без аналог на Земята.

Коментари по темата: „НАСА ще търси живот на спътника Европа”

добавете коментар...

  1. Юзек

    му-ха-ха, толкова сме назад с технологиите дори и за 2020 год.
    Нищо интересно няма да има без кацането на сонда и взмимане на проби.

  2. Anonymous

    Xaxaxa

Коментар