Apple ще променя външния вид на iPhone

Корпусът на бъдещите айфони вероятно няма да съдържа пластмасови и стъклени съставки

Корпусът на бъдещите айфони вероятно няма да съдържа пластмасови и стъклени съставки

Apple е разработила композитен материал за използване в корпусите на мобилни устройства, който наподобява анодиран метал, става ясно от патентна заявка на компанията в САЩ.

Композитът е изкуствено създаден материал, който се състои от два или повече компонента с ясна граница на разделение помежду им. В частност, новият материал на Apple се състои от няколко слоя – най-отдолу е разположен един отразяващ слой, а най-отгоре – прозрачен слой, като така се формира подобие на огледало.

Отстрани „огледалото” ще изглежда като блестящ метал. В същото време композитният материал ще пропуска радиовълни и може да се използва заедно с металния корпус за повишаване на качеството на приемане на мрежовия сигнал.

Освен това композитният материал не взаимодейства с антени, тъчпадове и сензорни екрани, за разлика от металния корпус. Именно поради това взаимодействие части от корпусите на устройствата се правят от неметални материали, което обаче влошава дизайна.

Новата разработка на Apple би могла да замени пластмасовите и стъклените съставки в корпуса на устройства като iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s и iPhone 5. Те се използват, за да може металният корпус да пропуска радиосигналите и същевременно да не взаимодейства с други компоненти от устройството като тъчпада.

Коментари по темата: „Apple ще променя външния вид на iPhone”

добавете коментар...

  1. :-)

    Тechnews, излагате се. Уж сте технологично сайтче а по-голямата част от статиите ви имам чувството, че са писани от ученици в началното училище. Ще си позволя да ви копирам написаното в dnevnik.bg. Сравнете двете статии и си помислете коя от тях е по-добра.

    Двете черти на задния панел на iPhone 6 не са дизайнерски щрих. Те всъщност са пластмасови и позволяват на антените на устройството да получават и изпращат сигнал. Ако корпусът е изцяло метален, радиовълните няма да могат да преминават.

    Въпросните две черти обаче никак не се харесват на Apple. Компанията разработва нов материал, който да реши този проблем, съобщава онлайн изданието Business Insider. Apple вече е подала и документи за патентоването на проекта си.

    Целта е новият материал да изглежда като метал и да се усеща като такъв на допир. В голямата си част той е метал, но с различна структура, която е достатъчно “прозрачна”, за да позволява на радио вълните да преминават без проблем.

    Според Apple това ще позволи създаването на корпус, който да осигурява качествено приемане на сигнала, без да нарушава естетиката. Освен това ще се увеличи и здравината, тъй като пластмасата ще се премахне изцяло.

    В документацията на патента, компанията уточнява, че новият материал ще може да се използва и за сензорни елемент, както и за сливането на тъчпада на лаптоп с корпуса. Според Apple новият материал ще отвори вратата за множество подобрения в дизайна на устройствата.

    За сега обаче компанията не коментира официално в каква фаза от разработката е новият материал. Не е ясно и дали тя има намерения да го използва толкова масово, колкото описва в патента си, тъй като е практика на Apple да патентова множество технологии и дори идеи за потенциални разработки, без да ги прилага в продуктите си.

  2. Anonymous

    Бавно, но сигурно подобряват продукта. По – добре е от нищо. Помнят ли епъл феновете как плюеха пластмасовите корейчета? Нищо че пластмасата често беше кевлар? Сега на големия бос в задълженията ще му влезе да патентова пластмасовия телефон. Безценното става пласмасово… А сега, каква стана тя?
    Все имам чувството, че това няма да е каква да е пластмаса. Това ще е патентована, епълска пластмаса. Сигурно и като вали ще е със забавено разтваряне – ще постига 10% разграждане за над 5 минути…
    Нова композитна пластмаса…

  3. Ники

    щом някой толкова слаб по граматика хваща елементарни грешки, сигурно повечето хора повръщат като четат, ай бе момчета и момичета стегнете се малко… имено какво е това? да не ви е песен, имеННо идва от именен в 3л. ед.ч мъжки род и когато е така се пише с две н-та хайде малко от малко по едно правило на ден да научите все файдь…

Коментар