Робонавт-2 е най-добро изобретение на НАСА за 2014 г.

Робонавт-2 е способен да изпълнява рутинни задачи, като например проверка на въздушните филтри (снимка: НАСА)

Робонавт-2 е способен да изпълнява рутинни задачи, като например проверка на въздушните филтри (снимка: НАСА)

Първият робот-космонавт под управление на Android бе признат за най-добро изобретение на НАСА за 2014 г. Робонавт-2 бе изпратен на части на Международната космическа станция (МКС, ISS) – съвместен проект на космическите агенции на Русия, САЩ, Европа, Япония и Канада.

R-2 представлява робот с четири крайника, способен да използва инструменти, предназначени за хората. Той получава наградата именно заради това, че повечето технологии, с които е оборудван, намират приложение и на Земята, предаде ТАСС.

Създатели на иновативния робот са инженери от Центъра за космически полети в Хюстън и компанията General Motors. Миналата година машината се сдоби с механични крака и възможност да се придвижва вътре в орбиталния комплекс.

Операторите на Земята могат да управляват робота, така че той да се придвижва покрай стените, държейки се за перилата. Робонавт-2 е способен да изпълнява рутинни задачи, като например проверка на въздушните филтри – операция, при която се изисква да държи продължително време в ръка измервателен уред.

Робонавт-2 може да бъде и лекар. По време на тестовете той е успял да направи инжекция на манекен. Очаква се в бъдеще роботът да извършва и по-сложни медицински процедури с хора, които се намират в космоса.

В земни условия Робонавт-2 е способен да изпълнява функции на помощник на болни хора, както и да облекчава работата на конвейер. В перспектива роботът на НАСА ще може да работи на външната повърхност на МКС, освобождавайки космонавтите от опасни мисии в открития космос.

Коментари по темата: „Робонавт-2 е най-добро изобретение на НАСА за 2014 г.”

добавете коментар...

  1. аман

    Здравейте,
    бих искал да попитам това нещо продава ли се в eMag и на каква цена?
    Освен това защо са спрени коментарите под новината за намаленията в eMag?

Коментар